Cica suntem pe ultimul loc in Europa la numarul de carti citite dar si la numarul de cumparatori de carte. Sunt curioasa cum stam la capitolul „autori autohtoni”. Da, citim putin. Insa cat de mult scriem? Astept cu interes si niste date in acest sens…
Pana atunci, eu una, vreau sa promovez cititul si autorii romani! Asa ca va spun 10 carti lansate anul acesta, de autori romani.
Travesti este un studiu de caz despre un copil hermafrodit,
dar si o explorare a intunecatei sexualitati adolescentine. Mai presus
de orice, insa, acest mic roman, care m-a obsedat si m-a chinuit mai
mult decat orice alta carte a mea, e anabasis-ul meu, drumul meu ascuns
si intortochiat catre centrul adanc ingropat al fiintei mele.
Travesti este si portalul catre Orbitor. Trilogia mea n-ar fi putut
exista fara exercitiul de sinceritate aproape sinucigasa de aici. Nu e
usor sa afli cine esti, nici sa te privesti in ochi dupa ce ai aflat.
Si, in orice caz, nu vei mai fi niciodata acelasi. O data cu Travesti,
cantecele inocentei – etapa mea euforica, a poemelor, a Nostalgiei si a
Levantului – au amutit, lasand locul unor tot mai imposibile si mai
nemultumite de sine cantece ale experientei.
Ajuta-ma sa nu dispar – Petronela Rotar
In noaptea aceea, in acea prima noapte, m-a strins in brate spasmodic. Eram ca doua fiinte care se ineaca si se agata una de cealalta ca sa se salveze. Trebuie ca asta faceam, fiecare avea nevoie de celalalt ca sa nu cada in propriul hau si sa dispara. Ajuta-ma sa nu dispar. In mintea mea se facuse intuneric, un intuneric bun si nu-mi mai era frica de el. Nu trebuia sa adormim. Trebuia sa raminem treji, pina la capatul celalalt al noptii. Dar corpurile deveneau tot mai grele. Nu trebuia sa alunecam in somn, nu trebuia sa adormim, cine iubeste nu doarme, tresaream, iar ziua parea tot mai departe, tot mai lipsita de stralucire. Ce ar fi putut aduce, cind noaptea adusese deja totul, o iubire proaspata ca un les cald?
Sa nu radeti…. Dar nici nu o sa puteti. Cartea asta doare, exaspereaza. O iubire materna, ca o ura grea. Ura ca nu esti Cenusareasa, oricati pantofi ai, ca universul nu se oranduieste in cercuri concentrice de rasplati. Ca nu sta drepti, la ordinele tale. Pe care nu stii sa le dai, fiindca ai pus re-ul inaintea sentimentului. Fiindca ai numai raspunsuri si nicio intrebare. Fiindca virtutea principala pe care o corcolesti la piept este despre ce nu esti si ce nu poti, intr-o lume care conspira impotriva ta. A ta, Buricul absolut al pamantului. Mama, Gaia, Glia. Tellus Mater. Pantec si mormant. Nu. Nu o sa radeti. Dar cred ca veti simti, trai, intelege mai bine fatal/ismul. Cordonul ombilical netaiat la timp de sabia Liberului Arbitru. Personajul acela lipsa din cultura noastra mioritica. Personajul dupa care tanjim pana la streangul in care ne atarnam propria neputinta.
Semn ca te am – Ioana Chicet-Macoveiciuc
O crima domestica schimba traseul mai multor generatii. Un cuplu se straduieste sa supravietuiasca schimbarilor, copiilor, lucrurilor nespuse, durerilor vechi si sperantelor ratate. O femeie cu chipul si inima pline de cicatrici isi cauta povestea fericita, care s-ar putea, la final, sa arate foarte diferit de ce-si imagina pe vremea cand era copila. O poveste cruda, plina de pasiune, violenta, duiosie si adevar, care nu se citeste, ci se devoreaza, se (si te) consuma. Semn ca te am intoarce pe dos sufletul de om, ca sa-i putem vedea dedesubturile. Nu toate sunt frumoase, dar toate sunt semne ca suntem vii.
Iubitelor mele prietene, Irina Binder & Carmen Voinea-Răducanu
O mărturisire aproape intimă, direct din suflet, care s-a născut din dorința de a le oferi cititoarelor sale o carte în care să se redescopere și care să le aducă în suflet forță, pace, bucurie și dorința nebună de a trăi frumos. Irina Binder a surprins mereu cu naturalețea sa, cu stilul unic de a pune un strop de magie în cuvintele sale, dar această carte este o experiență în sine, ba mai mult, este ca un pansament pentru inimă.
Poveste pentru Maria – Ioana Bâldea Constantinescu
Ioana si fiica ei, Maria, se joaca de-a v-ati ascunselea intr-o poveste despre maternitate si copilarie, despre trecutul mamei si viitorul fiicei, despre Ioana care a fost si Maria care va fi. Viata Ioanei cu Maria e plina de zile cu soare, cu joaca si invatare, dar si de zile cu incapatanari, suparari sau ezitari. Mariei ii plac dinozaurii, dragonii si buldogii francezi, iar Ioanei ii e teama, uneori, sa nu ramana repetenta la Academia de Inalte Studii Materne. Impreuna, se joaca de-a Narnia, de-a Harry Potter, fac briose, citesc povesti, canta muzica din Frozen. Aceasta nu este o carte de parenting, nici un jurnal de maternitate si nici o carte pentru copii. Este o carte a misterioaselor geografii ale iubirii.
Ce se intimpla cind intr-un sat din vecinatatea Bucurestiului un padurar organizeaza orgii in dricul bisericii, un interlop singeros deschide un salon de masaj erotic si un copil hermafrodit atrage in jurul lui roiuri de lacuste? Cum devine un preot de tara un as al resuscitarii? Poate un copil crescut printre gainile si gunoaiele din batatura, urit si timid, sa devina un mare afacerist, cu mult succes la femei? Cum poti omori zeci de oameni si tot ce se alege de ei sa fie un cimp cultivat cu tutun? Ce legatura exista intre deschiderea unei fabrici elvetiene pe un islaz si cresterea apetitului sexual al angajatelor de acolo? Raspunsurile la intrebarile de mai sus le puteti gasi in 8, roman ce inventariaza pacatele disfunctionalei familii Mocoiu si care se sprijina pe o alegorie biblica scrisa intr-un registru realist-noir.
Femeia independenta – Daniela Irimia
Cartea Femeia Independentă este un ghid de dezvoltare personală pentru femei. Este o carte născută din dorința autoarei de a vedea cât mai multe femei fericite și împlinite. Femeia Independentă celebrează femeia și puterea ei interioară. Este o carte care ne amintește că suntem pline de resurse interioare și că este nevoie doar să fim deschise să le accesăm, astfel încât să trăim într-un mod autentic. Este o carte care vine să sublinieze faptul că orice femeie merită să fie fericită și în echilibru cu ea însăși.
Intoarce-te la tine cand nu mai stii cine esti – Monica Mihai
Unele femei simt nevoia să se reinventeze. Își dau seama că s-au pierdut și nu pot găsi drumul înapoi către sine. Pare că nu mai are sens nimic. Dar Monica Mihai te ajută să regăsești sensul, să afli cine ești cu adevărat, să te pui pe primul loc în viața ta, să te ridici după fiecare piedică pe care o întâlnești în viață. Cu capul sus, cu demnitate, cu iubire necondiționată pentru sine. „Întoarce-te la tine când nu mai știi cine ești” este o călăuză pentru sufletul tău pierdut, un ghid inclus în categoria de cărți pentru dezvoltare personală și motivaționale, dar mult mai mult de atât. Trebuie să citești pentru a-ți da seama de ce ești cu adevărat în stare și ce forță se ascunde în sufletul tău.
Intoarce-te la mine – Simona Lungu
Anul 1941. Bombardierele sovietice lovesc Constanța, schimbând destinul locuitorilor săi. Astfel, Ana, o tânără răsfățată face cunoștință cu ororile vremii prin moartea bruscă a părinților săi și totodată a tot ceea ce cunoaște și i se părea firesc. Rămasă în grija unei mătuși, forțată să muncească împreună cu aceasta într-o clădire ocupată de trupele germane, se maturizează pe zi ce trece, devenind o femeie puternică. În aceste vremuri tulbure cunoaște dragostea în toate formele ei, iubește și învață să ia de la viață tot ce i se oferă. Iubirea o face să spre într-un viitor mai bun, deși totul se prăbușește în jurul său.
Tu pe care le-ai citit? Ce altceva ai mai recomanda? Lasa te rog un comentariu cu alte carti si autori romani care iti plac!
Multumesc si …Cititul face bine!
Am citit Daniela Irimia și Simona Lungu :).
Grozav! 🙂
Simona Lungu ; Irina Binder& Carmen Voinea Raducanu
Am citit ,,Semn că te am” și mi-a plăcut foarte mult.