10 recomandări pentru a conduce în siguranță pe timp de ploaie

Idei

În caz că începe ploaia, un şofer responsabil este obligat să ia anumite măsuri de siguranţă pentru a evita producerea unor situații neplăcute. Este cert că fiecare șofer trebuie să fie conştient de pericolele care apar atunci când asfaltul este ud sau chiar inundat cu apă.

Îmi amintesc, în acest context, de o experiență proprie pe timp de ploaie, în care, marea fericire au fost anvelopele Kama noi-nouțe cu care îmi echipasem roțile din spate și astfel am evitat, la limită, o situație care urma, probabil, să se finalizeze trist. Dar pentru a nu oferi o notă sumbră expunerii mele, vă invit să fiți prudenți și să luați foarte în serios toate particularitățile participării la trafic pe timp de ploaie.



În continuare vă prezentam 10 sfaturi practice pentru momentul când plouă și aveți de făcut un drum cu mașina:

1.Toată atenția să fie îndreptată la drum. Ţine ambele mâini pe volan şi evită să fi distras. Orice tip de semnalizatoare, accesorii sau obiecte care îți pot distrage atenția cresc riscul producerii unui accident. Conștientizezi la sigur că pe timp de ploaie vizibilitatea este mai slabă şi timpul de reacţie mai scurt, plus că maşina este mai dificil de manevrat. Ține ambele mâini pe volan pentru a reduce pe cât posibil timpul de reacţie în caz de nevoie.

2.Porneşte farurile și menține-le aprinse, chiar dacă ploaia apare pe timpul zilei. În așa mod, participanţii la trafic te pot vedea mult mai bine, în special dacă ploaia este puternică.

3.Menține distanța faţă de maşină din faţă. Respectând acest lucru, vei avea timp să reacţionezi la manevrele celui din faţă. Ideal este ca distanţa să fie cât mai mare, mai ales pe drumurile naţionale sau autostrăzi.



4.Nu merge cu toată limita legală de viteză, ci o viteză mai mică, la care te simţi tu confortabil. Dacă asfaltul este foarte ud sau vizibilitatea slabă, atunci viteza trebuie adaptată la aceste condiţii. Ignoră faptul că alte maşini merg mai repede. Rămâi în zona ta de siguranţă.

5.Viteza cu care te deplasezi trebuie ajustată în conformitate cu calitatea anvelopelor pe care le are maşina. Dacă un pneu este uzat el se va comporta foarte slab pe asfalt ud, iar riscul de acvaplanare va fi, evident, foarte ridicat. Astfel, dacă ai anvelope uzate, ești obligat să scazi viteza de deplasare.

6.Evită, pe cât posibil, să treci prin acumulări de apă, oricare ar fi dimensiunea lor. Pentru un motor modern, apa poate produce o serie de probleme. În plus, dacă ea este aspirată prin filtrul de aer, motorul se va strica, iar reparaţia va costa foarte mult. Aşadar, evită trecerea prin apă dacă există altă soluţie.

7.Verifică sistemul de climatizare pentru a preveni aburirea geamurilor. Vizibilitatea este esenţială atunci când condiţii de condus sunt dificile. De principiu, pornirea compresorului de aer condiţionat rezolvă această problemă.

8.Conștientizează în permanenţă pericolul de a acvaplana. În acele momente anvelopa nu mai are contact cu asfaltul, sub ea existând doar o peliculă de apă. Atunci, controlul maşinii este practic imposibil. Fii deosebit de prudent!



9.Nu condu prea aproape de marginea carosabilului. Conducerea prea aproape de marginea din dreapta a drumului poate pune în pericol șoferii datorită riscului de derapaj și a limitării vizibilității, datorită apei care se acumulează pe marginea drumului. În ceea ce privește circulația pe autostradă pe timp de ploaie, se recomandă încadrarea pe banda din mijloc, pentru a evita pericolul descris.

10.În final, dacă vezi că va începe să plouă, pornește mai devreme la drum! Călătoria ar putea dura mai mult decât în mod obișnuit din cauza traficului sau pentru că vei conduce mai încet.

Atenția, perspicacitatea și concentrarea sunt mereu prietenii de nădejde ai oricărui șofer, mai ales când se circulă în condiții dificile. Acest lucru trebuia să-l fi învățat la școala de șoferie, cu siguranță. Drum bun!

Citeste si Cum sa economisesti bani cand mergi cu masina!