11 Controale medicale periodice, esentiale pentru sanatate

Sanatate

Fiecare dintre noi ar fi bine sa ne facem anual un set de analize/examinari medicale, chiar daca suntem sanatosi sau nu ne doare aparent nimic.  Scopul acestor analize este de a detecta bolile, de a evalua riscul unor probleme medicale viitoare, de a-ti putea mentine un stil de viata sanatos.

Medicul de familie va poate prescrie un set de analize gratuite, in functie de varsta pe care o aveti, sau de suspiciunea privind o anumita afectiune, de la o banala analiza de sange pana la o ecografie mai complexa.

Studiile au demonstrat ca o afectiune descoperita din timp este mai usor de tratat si de vindecat, unele dintre cele mai grave boli putand fi depistate cu ajutorul unui simplu set de analize (cancer de san, cancer de col uterin, diabet, hipertensiune, colesterol, osteoporoza, cancer de prostata).

Mergeti imediat la medic daca ati pierdut din greutate, sunteti mereu insetat, aveti permanent dureri de cap, ameteli sau daca sunteti permanet obositi. Vedeti mai jos gasiti o lista cu 11 controale medicale periodice pe care este bine sa le faceti daca tineti la sanatatea dumneavoastra:



Controale medicale periodice, gratuite sau foarte ieftine daca ai trimitere de la medicul de familie:

1.Tensiunea arteriala. Atat barbatii, cat si femeile ar trebui sa isi verifice  tensiunea arteriala in fiecare an. ·

2.Colesterolul. Femeile trebuie testate in mod regulat incepand cu varsta de 45 de ani, iar barbatii, la fiecare 5 ani incepand cu varsta de 35 de ani. Fumatorii si diabeticii sau persoanele cu antecedente familiale de boli cardiace ar trebui sa inceapa aceste teste de la 20 de ani. Este un test de sange simplu.

3.Diabet. Daca suferiti de hipertensiune arteriala sau aveti un nivel ridicat de colesterol, ar trebui sa faceti testele necesare pentru a detecta aceasta boala. Daca tensiunea arteriala este mai mare de 135/80, medicul va verifica nivelul glicemiei pentru a confirma dacă exista diabet.

4.Boli cu transmitere sexuala. Atat barbatii, cat si femeile active din punct de vedere sexual ar trebui sa faca teste periodice pentru detectarea bolilor cu transmitere sexuala, cum ar fi sifilisul,candidoza sau HIV.

5.Examinarea vederii. Glaucomul este o boala oculara care afecteaza treptat vederea. Nu are simptome și fara un tratament adecvat poate duce la orbire. Adultii mai in varsta sunt expusi unui risc ridicat. Din acest motiv,vederea trebuie verificata anual.

6.Control stomatologic. Prevenirea precoce a multor boli dentare si craniofaciale este posibila prin dieta, nutritie, igiena orala si obiceiuri sanatoase, inclusiv controale stomatologice regulate.

7.Pentru femei – Testul Papanicolau. Femeile ar trebui sa faca un test Papanicolau o data pe an de la vârsta de 21 de ani sau la începutul vietii sexuale, acest test detecteaza celule anormale și previne cancerul uterin. Ele ar trebui, de asemenea, sa fie supuse unei mamografii anuale pentru prevenirea cancerului de san, incepand cu varsta de 40 de ani.

8.Pentru barbati – In plus fata de examinarile de mai sus, barbatii ar trebui sa se supuna unei ergometrii anuale dupa 40 de ani pentru a verifica sistemul cardiovascular ai o examinare pentru depistarea precoce a cancerului de prostata.

9.Cancer colorectal. Faceti un test de screening pentru cancerul colorectal de la varsta de 50 de ani. Sau poate ar trebui sa o faceti mai  inainte, daca au existat cazuri de cancer colorectal în familia voastra.

10.Densitometria osoasa. Pentru a masura fragilitatea oaselor, trebuie efectuata o densitometrie anuala atat la barbati, cat si la femei peste 50 de ani. Potrivit statisticilor 1 din 5 femei peste 50 de ani sufera de osteoporoza (deteriorarea treptata a masei osoase).·

11.Depresie. Sanatatea emotională este la fel de importanta ca si sanatatea fizica. Oricine care, pentru o perioada mai mare de 2 saptamani consecutive, se simte tulburat, trist sau melancolic sau isi pierde pofta de a face lucrurile obsnuite,  ar trebui sa consulte medicul.

Citeste si despre vaccinarea impotriva gripei de sezon!