Intr-o piata competitiva este mai greu decat oricând sa iesi în evidenta la un interviu de angajare, fata de la ceilalti candidati.
Ai urmat,ca de obicei,toate sfaturile: te-ai documentat despre firma in prealabil,te-ai imbracat profesional, ai sosit mai devreme si tot restul. Acum incepi sa vorbesti, dar cum poti sa-i impresionezi pe angajatori?
Deciziile de angajare nu se iau doar in functie de abilitatili si experienta. Se bazeaza, de asemenea, pe impresia pe care o creezi si ce inspiri la momentul interviului. Tot felul de factori psihologici subtili intra in joc, asa ca iti propunem cateva tehnici care te pot ajuta sa oferi intervievatorului sentimentul ca tu esti cel potrivit.
11 tehnici psihologice care te vor ajuta sa obtii un loc de munca inca de la primul interviu de angajare:
1. Fii carismatic dar nu te auto-promova
Carisma este buna. Un studiu realizat pe 116 studenti proaspat absolventi care isi cauta un job, confirma acest lucru . Studentii care au facut cea mai bun impresie la interviu au fost cei mai lingusitori: au laudat organizatia, au complimentat intervievatorul, au aratat entuziasm, au discutat interese comune, au zambit si au mentinut contactul vizual.
In paralel, s-a observat ca auto-promovarea a fost ineficienta . Angajatorii nu au facut o diferenta prea mare atunci cand studentii vorbeau despre abilitatile lor, aptitudinile lor si evenimentele la care au participat.De asemenea nu au fost de mare ajutor nici notele ridicate obtinute in cadrul facultatii.
Deci, cu toate ca angajatorii spun de multe ori ca experienta si calificarea sunt cei mai importanti factori in alegerea persoanei potrivite pentru locurile de munca, acest studiu tinde sa contrazica. Cel mai probabil, firmele i-au considerat pe respectivii studenti potriviti pentru companie datorita abilitatii lor de a fi carismatici. Citeste aici mai multe despre carisma si cum o poti dezvolta.
2. Controleaza-ti raspunsurile
Intervievatorii pun adesea întrebari despre cum ai rezolvat situatii dificile in trecut. Ti-ai pregatit, probabil, un raspuns, dar afisezi oare calitatile pe care le cauta angajatorul?
Pentru a oferi un raspuns impresionant, cercetatorii sugereaza ca ar trebui sa subliniezi cum ai controlat tu situatiile dificile. Angajatorii vor sa vada ca tu iei initiativa.
3. Vorbeste cu tine
Cei mai multi dintre noi vorbim cu noi insine din cand in cand pentru a ne spori performanta in multe domenii ale vietii. Se spune adesea ca a vorbi cu tine este un semn de nebunie sau ca ai citit prea multe carti de auto-ajutor.
Ei bine, poate te straduiesti prea tare, dar in contextul interviurilor – unde se numeste „auto-ghidare verbala” – se pare ca functioneza. Iti poti spune lucruri care sa te motiveze: „Voi intra in camera sigur pe mine!” sau „Pot sa zambesc si sa ii strang ferm mana angajatorului”. Puteti aplica punctele mentionate sau altele in orice alta situatie.
Doar nu vorbi cu tine cu voce tare si in fata interviatorului. 🙂
4. Creaza-ti imagini mentale
Daca atletii de top pot folosi imaginile mentale ca sa isi imbunatateasca performanta, atunci de ce nu poti face asta si cand te pregatesti pentru un interviu?
Intr-un studiu, jumatate din participanti au fost instruiti sa se vizualizeze increzatori in fortele proprii in cadrul unui interviu .Apoi si-au imaginat ca interviul a mers bine si au fost acceptati la locul de munca. Cei care s-au folosit de imaginile mentale s-au comportat mai bine la un interviu de angajare simulat decat cei care nu au fost instruiti. Grupul instruit a fost si cel mai putin stresat.
5. Nu zambi fals
Tot limbajul pozitiv al corpului ajuta de obicei la a face o impresie buna: zambetul, contactul vizual,o inclinare usoara si orientarea corpului. Toate aceste comportamente non-verbale afecteaza pozitiv intervievatorul .
Acestea fiind spuse, incerca sa eviti zambetul fals. Un zambet fals la un interviu provoaca rezultate nefavorabile in eveluari spre deosebire de un zambet sincer. Acelasi lucru este adevarat pentru tot limbajul corpului, care ar putea sa para prea fals.
6. Faimoasa strangere de mana
In timp ce vorbim despre limbajul corpului, am putea mentiona la fel de bine strangerea de mana. Este greu de crezut ca o strangere de mana face diferenta, dar studiile o dovedesc..
Intr-un studiu s-a constatat ca o strangere de mana de „buna calitate” aduce recomandari de angajare. In acest studiu, importanta unei strangeri ferme a fost mai mare pentru femei.
7. Fii defensiv (daca este necesar)
Multe sfaturi sustin evitarea unui moment de defensiva din partea ta. Oamenii spun ca nu ar trebui sa te scuzi pentru lipsa experientei sau pentru defecte. Acest lucru nu este întotdeauna adevarat.
De fapt, unele cercetari sugereaza ca nu trebuie sa iti faci griji despre a fi defensiv, daca situatia o cere. Atunci cand au aparut probleme într-un interviu de angajare simulat, solicitantii care s-au scuzat, si-au exprimat remuscarile si au promis ca nu se va intampla din nou, au fost evaluati mai bine decat ei care nu au fost defensivi.
8. Fii in avans cu privire la punctele slabe
Toti am „omis” sa trecem in CV punctele slabe, dar e mai bine sa incercam sa le ascundem sau sa fim cinstiti si sa le mentionam?
Sa ne facem placuti in cadrul interviului este cel mai important factor, problema apare atunci cand nu stim cum dezvaluim aceste puncte slabe fara a ne strica imaginea in fata angajatorului. S-au facut teste daca revelatiile nocive trebuie facute la inceputul sau la sfarsitul unei interactiuni. S-a descoperit ca atunci când cineva a vorbit din start despre punctele slabe, a fost mai apreciat de ascultatori decat cei care au le-au mentionat la sfarsit.
Se pare ca onestitatea este revigoranta deci intervievatii ar trebui sa inceapa cu slabiciunile lor.
Exact opusul este adevarat pentru punctele forte. Daca incepi cu punctele forte vei fi considerat laudaros; punctele tari fac o impresie mai buna daca sunt lasate la sfarsit, ca si cum acestea au fost scoase cu forta din tine.
Daca paraseti sala interviului lasand o impresie extraordinara ,angajatorii vor tine cont de aceasta impresie cand vor delibera.
9.Incearca sa nu folosesti ticuri verbale (cum ar fi,stii,poate etc)
Daca foloseti acelasi limbaj pe care il foloseti cand vorbesti cu prietenii, este foarte posibil sa nu fii considerat profesionlist si probabil sa nu fii angajat. Evita expresii folosite zi de zi, foloseste un limbaj elevat, profesional.
10.Fii unic!
Ai invatat aceleasi vechi raspunsuri la aceleasi vechi intrebari de la interviu. Dar este intelept sa faci acest lucru daca iti doresti sa iesi in evidenta?
Un studiu recent a constatat ca persoanele intervievate care raspund la intrebari standard in moduri noi sunt in avantaj. La diferite tipuri de locuri de munca, varste si niveluri de educatie, au descoperit ca ratingurile intervievatorului au fost mai mari pentru cei care au dat raspunsuri noi.
Acest lucru poate fi explicat deoarece raspunsurile noi sunt mai usor de amintit si de memorat.
11.Mergi la training
Daca inca nu esti sigur de reusita la interviu, mergi la un training specializat.
Coaching-ul te va incuraja sa afisezi corect limbajul corpului, sa intri in gratiile intervivatorului si sa comunici mai bine abilitatile si experienta. Cercetarile sugereaza ca trainingul imbunatateste preformantelor oamenilor la interviu. Si in aceasta economie aveti nevoie de fiecare avantaj! In plus, cursurile de calificare adauga un plus de experienta si cunostinte in CV-ul tau. Poti face cursuri online de dezvoltare personala si profesionala. Eu fac astfel de cursuri de mai bine de 5 ani.
Te-ar mai putea interesa si articolul Cum te pregatesti pentru un interviu de angajare.
Daniela Irimia, Trainer de dezvoltare personala