Obișnuim să consumăm în cea mai mare parte din timp cam aceleași alimente preferate sau cu care pur și simplu ne-am obișnuit. Fie din comoditate, fie din lipsă de timp, nu prea testam alimente și gusturi noi, cu atât mai puțin să gătim noi acasă feluri de mâncare inedite.
Totuși, pentru a ne asigura că nu intervine monotonia, dar și că ne luăm toți nutrienții și vitaminele necesare pentru o alimentatie sănătoasă, ar fi bine să ne lărgim numărul de super-alimente consumate. În acest articol îți spunem beneficiile a cinci alimente pe care românii nu obișnuiesc să le consume în mod tradițional.
Când spunem super-alimente ne referim la alimente care oferă maximum de beneficii nutriționale, cu un număr minim de calorii. Sunt pline de vitamine, minerale, antioxidanți, proteine, fibre, și grăsimi sănătoase (nesăturate), majoritatea superalimentelor sunt de origine vegetală.
5 Super-alimente pe care românii nu obișnuiesc să le consume
Sfecla roșie
Sfeclă roșie are puține calorii, dar conține aproape toate vitaminele și mineralele de care ai nevoie (vitaminele C și B6, acid folic, mangan, potasiu, magneziu, fosfor, fier), plus compuși vegetali (pigmenți și nitrați) cu proprietăți medicinale. Consumul acestei rădăcinoase ține tensiunea la un nivel normal, îmbunătățește digestia și performanța sportivă, poate lupta cu inflamația și ajută creierul. Consuma sfeclă roșie crudă (în salate) sau coapta (în humus sau printre alte legume la cuptor).
Lintea
Toate leguminoasele pot fi considerate superalimente, și românii obișnuiesc să consume în special fasole și mazăre. Lintea însă are circa 116 calorii și conține 11% fibre, 25% proteine (este pe locul doi după soia) și 1% grăsimi (conține acizi grași polinesaturați, deci sănătoși). Conținutul mare de fibre, proteine vegetale și substanțe nutritive (vitamina și minerale) și conținutul caloric redus, fac din linte unul dintre cele mai apreciate alimente și un aliat al sănătății. Poți face supa de linte, salate sau tocănite cu linte.
Citeste si Ce contine farfuria ideala pentru alimentatie sanatoasa
Ghimbir
Rădăcină de ghimbir are o aromă intensă și efecte medicinale diverse (datorate antioxidantului gingerol): tratează greața, durerea și previne anumite boli cronice (de inimă, dementă, anumite tipuri de cancer). Consuma-l proaspăt (în supe, mâncăruri, sosuri), confiat, în ceaiuri sau sub formă de pudră.
Ulei de măsline
Uleiul de măsline (în special cel extravirgin) este bogat în acizi grași sănătoși (acid oleic, Omega-3, Omega-6), antioxidanți și vitamine (E, K), care își dau mâna și contribuie la efectul antiinflamator și antibacterian al acestuia. Consumat frecvent, dar cu măsură, uleiul de măsline poate reduce riscul de boli cronice (de inimă, diabet, Alzheimer, artrită și chiar obezitate). Pune puțin ulei de măsline în salate sau la finalul preparării supelor de legume. Și uleiul de peste este bogat în acizi grași nesaturați cu mulțime beneficii pentru sănătate.
Avocado
Avocado este un fruct bogat în nutrienți – fibre, vitamine (B9, C, K), minerale (cupru, mai mult potasiu decât o banană), grăsimi sănătoase mononeșăturate (acid oleic) – care pot juca un rol în dietele de slăbire, reducerea inflamației și a bolilor cronice: boli de inimă, diabet, sindromul metabolic, anumite tipuri de cancer. Poți să îl consumi simplu sau în salate.
Tu ce alte alimente speciale consumi și de ce?