5 metode de a te pensiona bogat

Educatie Financiara

Nu mai este un secret pentru nimeni ca nu te poti baza pe pensia de la stat ca sa ai o batranete decenta si linistita din punct de vedere financiar, in care sa te poti bucura de timpul liber, calatorind prin lume (asa cum fac pensionarii din tarile bogate) sau avand acces la servicii medicale de calitate.

Partea buna este ca oricine poate sa se pensioneze bogat. Inainte de a-ti da demisia pentru a te bucura de viata, asiguta-te ca ai din ce trai! Poti sa te pensionezi mai devreme si cu bani frumosi daca respecti cu strictete cativa pasi desul de simpli.

Cum sa iti pregatesti o pensie sigura si indestulatoare:

1.Incepe sa economisesti de tanar. Cu cat incepi sa economisesti mai devreme, cu atat vei avea mai multi bani la momentul pensionarii. Incearca sa nu pastrezi banii doar in depozite bancare, ci investeste-i in active care iti aduc alti bani: actiuni (incasezi anual dividende), obligatiuni, imobiliare (venituri din chirii). Nu conteaza cat de mare este suma cu care incepi, efectul dobanzii compuse isi va face treaba. Citeste aici cum sa faci economii luna de luna.

2.Traieste sub posibilitatile tale. In general puteti economisi mai multi bani in doua moduri: fie castigati mai multi bani, fie cheltuiti mai putin. Pentru marea majoritate dintre noi este insa mult mai usor sa cheltuim mai putin, iar adoptarea unui stil simplu si frugal nu este chiar rea. Asta nu inseamna sa renuntati la unele lucruri, ci doar sa achizitionati ceva mai ieftin, chiar daca va puteti permite mai mult: o casa mai mica, o masina mai economica, haine luate la final de sezon. De fapt marea majoritate a milionarilor traiesc cu mult sub posibilitatile lor.

Download Curs online Educatie Financiara

3.Puneti economisirea pe pilot automat. S-a constatat ca ne este mult mai usor sa economisim daca banii sunt retrasi automat din cont, deci selectati o suma care sa se transfere automat din contul de salariu, in cel de economisire. Astfel veti fi impiedicat sa-i cheltuiti daca va este greu sa fiti disciplinat si sa respectati planul de economisire. Puteti incerca chiar cu un procent – gen 10% din salariu, astfel incat atunci cand castigati mai mult, sa puneti deoparte o suma mai mare.

4.Scapati de datorii. Incearcati sa achizitionati ceea ce va permiteti si aveti cu adevarat nevoie. Daca nu puteti lua cu banii jos, atunci poate ca nu va permiteti lucrul respectiv. Este valabil mai ales cand esti obisnuit sa folosesti cardul de cumparaturi pentru a-ti lua ultimul model de telefon, sau colectia nou aparuta de pantofi. Chiar daca renuntati la economisire cateva luni pentru plata unei datorii, apoi vei avea ocazia ca banii de dobanzi sa ramana in contul tau, si vei fi mult mai castigat.



5.Pensie privata. Nu strica sa cotizati si la o pensie private, in felul acesta veti avea doua surse de venit, in care una poate avea un randament mai ridicat decat cealalta. Intreaba-ti angajatorul despre cum poti cotiza la pilonul 3 de pensii si verifica in contractul individual de munca cu cat cotizezi acum la pensia ta de la stat. Citeste aici totul despre pensiile private!

Chiar daca poate parea un plan de durata si destul de complicat, vei vedea ca atunci cand ai constientizat ca responsabilitatea unei pensionarii frumoase iti apartine, totul va capata sens, si nu trebuie decat sa respecti indicatiile de mai sus.