Sunt momente in viata cand constientizam ce este cu adevarat important pentru noi. De obicei aceste constientizari le avem dupa momente intense de stres si suprasolicitare, cand ajungem atat de obositi si nemultumiti de viata noastra, incat ne punem marea intrebare “De ce fac toate astea”?
Ideal ar fi sa ne intrebam cat mai des de ce facem ceea ce facem, atat acasa cat si la locul de munca. Aceasta intrebare ne duce catre nevoi, dorinte si autocunoastere, ne duce spre o viata traita cu sens, in armonie cu valorile personale.
Am observat ca pentru foarte multi oameni, job-ul este un mare factor de stres. Si totusi, raman blocati ani la rand intr-un loc de munca care nu le aduce satisfactii, care nu ii sustin in dezvoltarea lor personala si profesionala, cand este mai sanatos sa iti dai demisia.
Eu, ca si trainer si consilier pentru dezvoltare personala, lucrez cu sute de angajati anual, ceea ce imi permite sa observ principalele motive pentru care oamenii nu sunt fericiti la locul de munca. Din aceste observatii las aici 5 motive pe care eu le-am identificat ca fiind definitorii atunci cand vine vorba de a alege daca sa ramai sau sa iti schimbi locul de munca sau chiar meseria.
1. Lipsa satisfactiei profesionale si a recunoasterii din partea superiorilor. Oamenii au nevoie sa simta ca munca lor este valoroasa si apreciata de catre colegi si mai ales de catre superiori. Pana la urma, ne petrecem cea mai mare parte din timpul zilei la locul de munca, facand lucruri care ar trebui sa ne aduca satisfactii atat materiale cat si spirituale. Cand acestea lipsesc, oamenii tind sa caute altceva – alt colectiv, alt loc, alta activitate…
2. Plafonarea, munca repetitiva si neprovocatoare. Cu totii ne dorim sa evoluam si sa ne depasim limitele, sa invatam si sa avansam din punct de vedere profesional. Atunci cand intervine plictiseala, atat in relatiile personale cat si la munca, avem tendinta sa cautam provocari noi. Este natural si in ceea ce priveste demisiile, acest motiv este des invocat! Partea buna este ca o schimbare de job se poate face intr-un mod pozitiv, plecand de la actualul loc de munca cu o scrisoare de recomandare!
3. Managementul deficitar. Desi nimeni nu spune atunci cand isi da demia ca pleaca din cauza sefului isteric, adevarul este ca foarte multi oameni aleg sa paraseasca un loc de munca din cauza stresului provocat de un sef autoritar, rigid sau agresiv. Este bine sa ne ferim de relatiile toxice, atat in viata privata cat si la job. Daca ai un astfel de sef, fa-ti repede geanta si pleaca!
4. Salariul. Da, logic…oamenii pleaca pentru mai multi bani. Desi explicatia corecta nu este ca pleaca pentru 5-10% in plus la salariu, ci oamenii isi dau demisia atunci cand gasesc un loc de munca mai placut si provocator, care vine la pachet cu un salariu mai mare si alte beneficia extra-salariale (bonuri de masa, asigurare de sanatate, abonament la sala de sport, etc) . Atunci cand salariul nu este corelat cu atibutiile job-ului, oamenii isi dau demisia pentru ca se simt neapreciati.
5. Valori diferite. Desi pare destul de subtil acest motiv, unii oameni pleaca dintr-o companie a carei valori si cultura organizationala nu corespunde cu valorile lor morale. Pentru ca lipsa alinierii valorilor duce catre conflicte interioare si exterioare care au repercursiuni in nivelul de stres resimtit, precum si in satisfactia personala de la locul de munca.
Asadar, este absolut natural ca oamenii sa isi dea demisia si sa caute satisfactie profesionala, apreciere si dezvoltare personala si profesionala! Job-ul este parte integranta din viata noastra, si ca sa avem o viata frumoasa, ne trebuie si un job frumos!
Daniela Irimia, trainer pentru dezvoltare personala & profesionala la Vision Consulting