Din momentul venirii pe lume a primului copil, viata oricarui parinte se schimba radical, iar pentru a nu te pierde cu totul in vartejul de noi sarcini si indatoriri, este esential sa stii cum sa-ti gestionezi timpul in noua ta postura. Desi te-ai pregatit indelung pentru acest moment mult asteptat, vei constata ca, in practica, lucrurile stau cu totul altfel decat in teorie iar ziua parca are 10 ore in loc de 24. Nu doar timpul este principala problema, ci si numarul mare de sarcini, iar in astfel de situatii multi au tendinta sa se panicheze, ceea ce inrautateste situatia.
Din experienta altor parinti care au trecut prin situatii similare, am selectat cateva din cele mai utile sfaturi pe care ar trebui sa le urmezi pentru a-ti gestiona eficient timpul.
Participa la un Super Curs Online de Gestionarea Timpului si Stabilirea Obiectivelor!
1. Ocupa-te cu prioritate de sarcinile mai dificile
Pentru fiecare dintre noi exista activitati pe care adoram sa le facem si altele pe care le detestam din adancul sufletului. Cu toate ca nu ai nicio tragere de inima, este recomandat sa de ocupi mai intai de acestea din urma, pentru a-ti face apoi ziua mai usoara. Cu cat amani o activitate dificila sau care nu-ti face nicio placere, cu atat te consumi mai mult emotional, gandindu-te ca va trebui sa o faci la un moment dat.
2. Nu incepe mai multe activitati deodata
Desi colegii si sefii de la birou te apreciaza pentru abilitatile tale de multitasking, ca parinte, este bine sa faci lucrurile pe rand, pentru ca este vorba de activitati noi, cu care nu esti obisnuit. Prioritizeaza-ti activitatile si focuseaza-te pe fiecare in parte, iar pentru a nu fi distras de al ceea ce faci, este bine sa-ti dezactivezi notificarile de pe telefon care te pot intrerupe frecvent din treaba.
3. Profita la maximum de clipele de ragaz
Pe masura ce te obisnuiesti cu rutina zilnica specifica vietii de parinte, vei observa ca intre sarcinile cotidiene apar perioade scurte in care nu ai nimic important de facut si iti poti trage sufletul. Invata sa profiti si de aceste momente pentru preocupari mai marunte cum ar fi efectuarea unui apel telefonic pe care l-ai tot amanat, verificarea e-mailurilor, o privire aruncata pe Facebook si altele asemenea.
4. Importanta jocurilor educative
E de la sine inteles ca cea mai mare parte din timp o acorzi copilului, cel putin pana la varsta la care acesta va merge la gradinita sau la scoala. In acest timp trebuie sa imbini joaca cu dezvoltarea abilitatilor si deprinderilor copilului, simultan cu invatarea unor lucruri noi de catre cel mic. Jocurile de puzzle pentru copii sunt un instrument ideal in acest sens, care se constituie intr-un element important in dezvoltarea celor mici. De asemenea, nu trebuie sa lipseasca nici cartile cu imagini viu colorate si orice alte jocuri si jucarii adaptate pentru varsta copilului.
5. Invata sa respingi ofertele si invitatiile care nu iti fac placere
Cu totii am fost pusi in situatia de a accepta doar din politete anumite invitatii sau propuneri, cu toate ca nu aveam niciun chef sa le dam curs. Atunci cand ai un copil si nu iti mai vezi capul de treburi, o astfel de obligatie asumata din stricta politete e tot ce-ti mai lipseste. De aceea, ori de cate ori primesti o invitatie sau orice fel solicitare careia nu vrei sa ii dai curs, trebuie sa inveti sa refuzi politicos, fara ca cealalta persoana sa se simta ofensata. Astfel nu vei mai fi nevoit sa pierzi timp la evenimente care nu te intereseaza sau sa mergi in vizite care nu-ti fac nicio placere, cautand cel mai bun pretext de a te ridica si a pleca acasa cat mai repede.
Daca nu te descurci cu managementul timpului, nu ezita sa ceri ajutor pentru sarcinile de care nu te poti ocupa. Oricand vei gasi o bona sau o ruda apropiata, dispusa sa te ajute cu cea mai mare placere.