Din nefericire, educatia financiara nu este punctul forte al romanilor, cu atat mai putin a celor tineri, la inceput de drum. Crezi ca administrarea eficienta a finantele personale este complicata si necesara doar celor care au multi bani sau afaceri proprii ? Te inseli si ai de pierdut daca nu inveti sa ai o relatie corecta si echilibrata cu banii tai.
Pentru a te ajuta sa incepi, am facut o lista cu 5 cele mai intelepte sfaturi financiare pentru a intelege mai bine cum poti avea o viata confortabila si prospera.
1. Invata sa te controlezi si sa ai rabdare
Daca nu ai invatat asta de cand erai mic, invata cat mai repede. Sa renunti la satisfacerea unei dorinte imediate pentru o recompensa mai mare, mai tarziu, este de foarte mare ajutor pentru bugetul tau. Renunta la a face cumparaturi pe credit si asteapta pana cand strangi banii necesari. In felul asta se reduce si riscul de a cumpara lucruri de care nu ai cu adevarat nevoie. Daca iti place o pereche de blugi si esti tentant sa o platesti cu cardul de credit, renunta. Sa inveti sa economisesti si sa traiesti cu atat cat castigi este primul pas spre prosperitate.
2. Preia controlul viitorului tau financiar
Daca nu inveti sa iti administrezi bugetul, se va gasi altcineva care sa o fara – un consultant financiar sau banca unde ai credite si cu siguranta nu tu vei avea de castigat. Nici sfatul parintilor, de a-ti cumpara “o casa a ta” , desi oferit cu indentii bune, in cazul tau poate fi un o idee proasta. Citeste cateva carti pentru a invata mai multe despre administrarea finantelor. Intelegand cum functioneaza banii si micro-economia vei putea sa faci banii sa munceasca pentru tine!
3. Afla unde se duc banii tai
Dupa ce ai mai citit cate ceva despre finantele personale, ai inteles ca trebuie sa ai cheltuieli mai mici decat veniturile pentru a trai linistit. Pentru a face asta invata sa tii un buget de venituri si cheltuieli. O poti face pe calculator cu un excel simplu sau cu ajutorul unor aplicatii mobile. Noteaza ce cheltuieli ai si vezi de unde poti “taia” astfel incat sa poti face si economii. De exemplu, poti plati o chirie mai mica intr-un apartament mai mic facand astfel economii pentru a cumpara propria ta locuinta. Citeste mai multe despre bugetul de cheltuieli si incepe sa tii unul chiar de azi.
4. Creaza un fond de urgenta
Una din legile finantelor personale spune sa te platesti mai intai pe tine. Astfel , inainte de a plati factura la telefon sau intretinerea, mai intai pune deoparte o suma pentru situatii de urgenta. Iti creezi un fond de economii pentru situatii neprevazute. Acest lucru te tine departe de probleme financiare si te ajuta sa dormi mai bine noaptea. In plus, va deveni un obicei sa economisesti, astfel ca vei ajunge sa ai mai mult decat bani pentru urgente. Vei aloca bugete pentru vacanta sau o masina noua.
5. Protejeaza-ti banii
Chiar daca la inceput nu ai prea multe economii, cauta cele mai bune solutii de economisire si investitii. Daca pentru inceput un cont de economii pare multumitor pentru ca tii bani in siguranta la banca, pe termen lung nu este o solutie prea buna, mai ales acum cand dobanzile la depozite sunt aproape zero. Daca nu esti atent comisioanele bancare pot chiar depasi dobanda. Citeste mai multe despre investii , cauta sa obtii randamente cat mai mari, ideal peste 10% anual si atentie la taxele pe care trebuie sa le platesti pentru veniturile realizate. Cu cat ai mai multi bani, cu atat trebuie sa fii mai atent cum ii pastrezi.
Iti dorim sa atingi prosperitatea si de ce nu, independenta financiara cat mai curand !
Gandeste-Pozitiv! Aboneaza-te la newsletter pentru alte articole interesante