5 situatii in care este nevoie sa apelezi la psiholog

Dezvoltare Personala

Din pacate, putini oameni din Romania aleg sa treaca peste aceste incercari cu ajutorul unui psiholog. Majoritatea romanilor prefera sa se confeseze prietenilor, partenerului de viata sau cunoscutilor, evitand sa paseasca intr-un cabinet psihologic Bucuresti din cauza ideilor preconcepute.

Din fericire, lucrurile sunt intr-o continua schimbare iar psihologul incepe sa fie perceput drept un specialist care poate oferi consiliere in momente critice si poate ajuta la gasirea celor mai bune solutii de depasire a acestora.



Ce servicii poate oferi un psiholog?

Foarte multi oameni se gandesc ca trebuie sa apeleze la psiholog atunci cand au o problema grava, cum ar fi o depresie puternica. Plaja problemelor cu care se poate lupta un astfel de specialist este mult mai mare, insa. Acesta poate oferi o gama variata de servicii, impartita in mai multe categorii:

Psihoterapie. Este destinata persoanelor care cunosc o suferinta psihica constanta. Un psiholog bun poate sa se foloseasca de hipnoza clinica, de diverse tehnici de relaxare, de terapie centrata pe obiective sau de tehnici motivationale, in asa fel incat sa ajute orice persoana sa treaca peste momentele de suferinta.

Consiliere psihologice. Este un serviciu prin care oamenii sunt ajutati sa ia decizii intelepte in momentul in care se confrunta cu contexte noi, cu conflicte sau blocaje decizionale.

Consiliere in cariera. Adesea, evolutia in cariera depinde de deciziile luate in momentele cheie. Multi oameni aleg o directie gresita si ajung sa dezvolte o cariera care nu le este pe plac. Un psiholog poate oferi sprijin in acest sens si te poate ajuta sa te bucuri din plin de activitatea zilnica;

Evaluare psihologica in vederea angajarii. Nu de putine ori, angajatorii solicita o evaluare psihologica a viitorilor angajati, pentru a se asigura ca acestia sunt apti pentru a-si indeplini sarcinile. Aceasta evaluare se face de catre un psiholog;

Infiintarea unor grupuri de suport. Nu toate sedintele dintr-un cabinet psihologic sunt individuale. De multe ori, acestea implica mai multi oameni care au trecut prin aceleasi dificultati si se pot intelege unii pe altii. Grupurile de suport reprezinta o metoda prin care oamenii isi pot compara starile si problemele si pot descoperi solutii abordate de alte persoane.



Cum alegi un psiholog?

Daca ai ajuns la concluzia ca ai nevoie de un psiholog este bine sa il alegi cu atentie. Cel mai usor este sa iti intrebi apropiatii pentru a obtine recomandari, insa daca iti este rusine sa o faci, poti cauta pe internet si poti obtine recomandari de pe forumuri de specialitate.

Momentul in care ai pasit in cabinetul psihologului nu este automat momentul in care ai decis ca vei colabora cu el. Asigura-te ca este pe aceeasi lungime de unda cu tine, pune-i intrebari legate de cariera pe care o are in spate si incearca sa ai o sedinta de test, pentru a vedea cum te simti dupa.