Toamna este anotimpul roadelor, dar si al debutului virozelor. Pe vremuri, cand medicamentele nu erau atat de la indemana, bucataria bunicii sau a mamei era locul unde se gaseau multe remedii pentru viroze. De la supele sau ciorbele piperate, la ceaiul cald cu miere si lamaie sau mai putin gustosul ceai de ceapa, in bucatarie se gaseau tot felul de leacuri eficiente.
Unii dintre noi nu mai avem timp de petrecut in bucatarie, bunica sau mama sunt departe si condimentele din hypermarket nu mai sunt atat de eficiente ca cele de demult. Uleiurile esentiale sunt de 50-70 de ori mai concentrate decat planta in sine si au o durata de viata pe raft intre 204 ani. Pentru ca merita sa ii acordam corpului nostru sansa de a se reface in mod cat mai natural, pornind de la premisa ca este puternic si ‘destept’, iata 6 uleiuri esentiale cu care ne putem face masaj, le putem difuza pentru purificarea aerului si, nu in ultimul rand, le putem adauga in preparate sau in ceai/cafea pentru un boost imunitar in sezonul rece.
6 uleiuri esentiale care te ajuta in sesonul rece:
Lamaia – este un antiviral si un antiseptic bland. Evitam pesticidele din coaja folosind un ulei esential de calitate in prepararea alimentelor. O picatura de ulei esential de lamaie, intr-un pahar de apa calduta baut dimineata, pe stomacul gol, ne va oferi suport hepatic la schimbarea anotimpului; adaugat la smoothie, il va face mai usor de digerat. Difuzat, va ajuta sa lasam virusii afara. Este energizant si o picatura de ulei esential de lamaie masata dimineata pe plexul solar ne va intari sistemul imunitar.
Ghimbirul – este tonic si contribuie la incalzirea corpului si la scaderea umezelii, conform medicinei traditionale chineze. Are proprietati antiinflamatorii si analgezice, accelereaza circulatia sangvina, stimuleaza digestia de mucus (asadar, este util si in probleme digestive, si in afectiuni respiratorii). Sosirea toamnei inseamna si mai putina lumina afara, iar ghimbirul ne poate ajuta sa ne inveselim, in loc sa ne deprimam
Cuisoarele – au cel mai mare continut de antioxidanti. Antiviral puternic, uleiul esential de cuisoare este, in sine, o bariera impotriva virusilor. Sustine sistemul imunitar si purifica sangele, marind rezistenta organismului la boli si infectii. Uleiul esential de cuisoare este util in cure de deparazitare, este anti-fungic, sustine circulatia sangelui (incalzeste corpul, ca si ghimbirul) si ajuta in combaterea anemiei. Ridica nivelul energiei si ne ajuta sa facem fata cu brio zilelor lungi si reci.
Cimbrul – este antibioticul bland de serviciu. Simbolul curajului, creste capacitatea de concentrare si combate depresia. Are proprietati antiseptice, antibacteriene, antispasmodice si calmante. Combate infectiile de la nivel respirator si urinar si este util in curele de deparazitare. La nivel digestiv, ajuta in diminuarea Sindromului Colonului Iritabil. Este decongestionant si antifungic.
Arborele de ceai – este un antiviral si antibiotic bland si extrem de versatil. Exista numeroase studii stiintifice ce dovedesc eficienta arborelui de ceai in MRSA. Foarte util si eficient in infectii herpetice, afte bucale si dureri de gat, poate fi aplicat direct pe zona afectata – poate si datorita proprietatilor sale antiseptice. Este un balsam in cazul degeraturilor si ranilor de orice tip si unul dintre ingredientele cheie in cazul otitelor.
Eucaliptul – antiviral si decongestionant bland, are efect antitermic (ca si lamaia). Datorita proprietatilor antiinflamatorii si analgezice, este la indemana in tratarea ranilor si zonelor dureroase. Proprietatile sale decongestionante il fac util in alergii, astm, bronsita si pneumonie. Creste nivelul de concentrare si poate reprezenta o alternativa naturala la solutiile de curatenie din comert.
Atunci cand alegem uleiuri volatile, citim cu atentie eticheta si rapoartele de puritate, dat fiind ca eficienta uleiului esential este strans legata de puritatea si de structura chimica a acestuia. Uleiurile esentiale se dilueaza in functie de varsta si nu reprezinta un tratament, ci un mod de a sustine corpul in procesul de vindecare.
Uleiurile esentiale nu sunt aprobate de Ministerul Sanatatii. Acest articol nu are scopul de a trata afectiuni, nici de a reprezenta o recomandare medicala, iar autoarea articolului isi declina responsabilitatea in acest sens.
Pentru recomandari si retete (personalizate sau nu), precum si pentru moduri de combinare a uleiurilor esentiale, ma gasiti pe Esentiale pentru parinti by Diana Alioante
Citeste si 20 de curiozitati medicale!