Ai putea acoperi costul unui nou boiler daca al tau s-a stricat dintr-o data? Sau ar trebui sa faci achizitii neplanuite cu cardul de credit si apoi sa adopti un regim pentru urmatoarele luni, doar pentru a acoperi cheltuielile? Trebuie sa apelezi la imprumuturi sau la prieteni pentru a acoperi nevoile suplimentare de bani? Poti scapa de acest stres daca inveti sa iti gestionezi corect banii si sa faci economii, macar pentru situatii de urgenta.
Daca detii bani pentru cheltuieli neasteptate dar si planificate poti reduce mult stres din viata ta. Actioneaza incepand de azi pentru a face economii si a avea o stabilitate financiara in familie.
Cum sa stabilesti un depozit de economii pe termen scurt:
1. Calculeaza cat de mult cheltuiesti in fiecare luna
Prima regula a economiilor este sa depozitezi suficienti bani pentru a acoperi cheltuielile neplanificate. De cat de mult ai nevoie? Care ar fi nivelul minim de cheltuieli pe o luna? Adauga ce ai cheltui in fiecare luna pe necesitati, cum ar fi hrana, adapost, transport si orice le-ai promis copiilor ca le cumperi. Afla cum sa tii un buget de venituri si cheltuieli.
2. Adauga un surplus pentru scenariile „Dar daca..”
Exista si situatii de urgenta mici (nevoia unor medicamente pentru gripa) si mari (pierderea locului de munca). Tine o evidenta de cheltuieli lunare pentru a sti de cati bani ai nevoi in perioada in care iti cauti un loc de munca sau pentru alte necesitati spontane. Apoi inmulteste cu numarul de luni pe care doresti sa le acoperi, gandeste-te la sumele de care dispui si la numarul de persoane fata de care esti responsabil financiar. Acum stii suna de bani pe care trebuie sa o ascunzi in contul de economii de urgenta.
3. Fa o estimare cu cheltuielile mari pe urmatorii 5 ani
Cum contul de economii de urgenta este acoperit, acum trebuie sa iti dai seama pentru ce mai ai nevoie sa pui bani deoparte.
Planificarea unei renovari, o lucrare dentara extrema sau o vacanta de familie? Aceste lucruri fac parte de asemenea din strategia de economisire pe termen scurt. Pune-le pe hartie si estimeaza cat de mult vor costa aceste achizitii.
4. Estimeaza cat de repede iti vei indeplini obiectivele
Infiinteaza-ti un depozit de economii cat mai repede (cheltuielile neprevazute de urgenta nu asteapta).Vino cu suma pe care ti-o permiti sa o depozitezi in fiecare luna. Fa din asta o cheltuiala lunara – cum ar fi factura de curent si banii de mancare. Atat este de important! Odata ce depozitul de urgenta este ascuns, treci la obiectivele de economisire pe termen scurt.
5. Alege un loc de „parcare” pentru numerar
Acesul usor la bani este esential atunci cand vorbim de economii de urgenta, deci banii trebuie depozitati undeva la indemana in caz de…o urgenta. Ar trebui sa fie investiti intr-un loc sigur, in sensul ca nu va suferi fluctuatii atunci cand piata de capital cade brusc – ceea ce restrange lista la:
-Conturi de economii
-Obligatiuni de stat
-Fonduri mutuale pe piata monetara
6. Informeaza-te despre depozitele bancare
Urmareste anunturile bancare din ziare, verifica cele mai bune dobanzi la depozite, intreaba-ti banca despre oferte si planuri de economisire si obtine informatii necesare precum:
-ce rate ale dobanzilor sunt disponibile
-care sunt randamentele comparabile pe perioade de timp identice
-ce taxe exista pentru a cumpara si a mentine investitia
-comisione de administrare cont
-investitia minima necesara pentru obtinerea unei dobanzi favorabile.
7. Doar fa-o
Ceasul ticaie. Nu mai este timp de pierdut. Un fond de urgenta pe termen scurt este o necesitate. De fapt acesta poate fi tocmai acel lucru care te salveaza de la un sir lung de datorii si mai ales iti ofera linste. Nu trebuie sa te mai stresezi din cauza banilor.
8. Si ce sa faci daca nu esti obisnuit sa pui bani deoparte?
Daca ai probleme de economisire, recomandam sa urmezi un program automat de transfer. Potii alege ca angajatorul sa imparta salariul intre contul tau obisnuit si contul de economii pe termen scurt sau ai putea configura un auto-transfer din contul tau in contul de economii pentru urgente. In felul asta, lunar, banca va avea grija sa “iti puna bani deoparte” pentru situatiile de urgenta.
Invata din acest curs online cum sa faci investitii – click aici
Super,o idee nemaipomenita