Un copil sanatos este in primul rand un copil cu o alimentatie sanatoasa. Fara sa negam importanta somnului, conditiilor de trai sau igienico sanitare, accesul la servicii medicale de calitate si complete, pentru copii mici, alimentatia este fundamentul starii de bine si de sanatate. Si cel mai important, alimentatia copilului sta 100% in controlul parintilor.
Din pacate nu este intotdeauna foarte usor sa construiesti si sa pui in practica un plan alimentar sanatos pentru copilul tau. Chiar daca esti bine intentionat si iti doresti ca el sa creasca puternic si sanatos, cateodata diversi factori externi te pot impiedica sa faci acest lucru:
- lipsurile financiare care nu te lasa sa cumperi mancare de calitate si diversificata,
- lipsa accesului la informatii necesare pentru a intelege ce este o alimentatie optima si diversificata,
- lipsa timpului sa pregatesti mancare sanatoasa si mergi pe preparate rapide.
Cateodata si influentele externe directe asupra copilului il fac pe acesta sa refuze mancarea sanatoasa, bunici care ii fac pe plac tot timpul si ii dau dulciuri si cipsuri, colegi de scoala care consuma mancare nesanatoasa si atunci din spirit de gasca se ia dupa ei, reclame agresive care il asalteaza in toate mediile.
Unii parinti dandu-si seama de carentele din alimentatia curenta compenseaza cu suplimente pentru imunitate sau vitamina c comprimate ori alte suplimente alimentare necesare pentru cresterea sanatoasa. E bine insa sa va consultati cu doctorul pediatru inainte de a alege ce suplimente sa administrati, si mai ales sa nu inlocuiasca o alimentatie variata.
Principii pentru o alimentatie sanatoasa la copii
Mese regulate. Rutina zilnica legata de masa este foarte buna. Trei mese principale (mic dejun, pranz si cina) si doua gustari vor acoperi intreaga zi. Un interval de 3 ore intre ele este suficient.
Includeti in alimentatia copilului toate grupele de alimente: cereale, legume si fructe, lactate si oua, carne, peste. Acestea trebuie sa constituie baza alimentatiei sanatoase a fiecarui copil. Citeste si despre rolul calciului in organism.
Hidratare. Aveti grija ca sa bea multa apa, si foarte rar sucuri indulcite. Hidratarea este foarte importanta, mai ales ca ei se joaca foarte mult.
Mancare gatita. Gatiti cat mai des in familie si luati masa cu totii, cautati sa evitati semipreparatele si produsele gata gatite (au mult zahar, sare, conservanti). Faceti mancare pentru toata familia, nu diferit pentru adulti si copii. Foloseste ulei de masline, lactate slabe, fara margarina si ulei de palmier.
Gustari la pachet sanatoase. Nu ii da bani de buzunar sa isi cumpere la scoala gustarea de pranz de la magazin (invariabil va alege dulciuri, sucuri, covrigei), trimite-l cu un pachet sanatos.
Fiti creativi si adaptabili. Copii pot fi mofturosi, reticenti la schimbare, asa ca fiti creativi si experimentati mereu mancaruri noi, aranjamente noi, gusturi si combinatii diferite.
Obiceiurile alimentare sanatoase il vor ajuta pe copil sa aiba o dezvoltare fizica si psihica armonioasa, sa fie mai rezistent si mai puternic. Retineti ca bazele unui comportament bun se pun in copilarie! Este responsabilitatea parintilor sa se ocupe de educatia alimentara a copilului.