Alimentele prajite – pro sau contra?

Sanatate

Alimentele prajite, fara indoiala, au un gust excelent si un miros minunat.

Stim cu totii ca, prin prajire, alimentele capata o crusta crocanta si foarte gustoasa la exterior, dar devin mai calorice pentru ca pierd apa si absoarb din grasimile uleiului in care sunt prajite.

Consumul regulat de preparate fast-food, chipsuri, alune prajite, cartofi prajiti, carne prajita etc. poate creste riscul aparitiei bolilor digestive, a inflamatiilor grave din organism sau a cancerului.

Exista diverse pareri si controverse referitor la tipul de ulei folosit la prajire.

Trebuie sa stim ca uleiurile au puncte de ardere diferite in fuctie de tip si metoda de obtinere a acestora.  Punctul de ardere al uleiului este temperatura la care incepe sa se descompuna, sa produca fum si sa isi piarda proprietatile nutritive. Acum se descompune structura moleculelor de ulei si se degaje acroleina (daca se foloseste acelasi ulei in mod repetat). Pentru prajire, se recomanda uleiurile cu punct de ardere ridicat

Nu se recomandă încălzirea uleiurilor presate la rece – odată ce l-am pus pe foc, grăsimile polinesaturate devin toxice și au punctul de ardere foarte scăzut. Este de preferat sa le consumam ca atare si sa ne bucuram de un aport nutrițional semnificativ pe care le aduc organismului în stare crudă datorită grăsimilor „sănătoase”.



Este foarte important sa stim ca, unele produse procesate pe baza de carne (salam, sunca, bacon), care contin si un procent mare de nitriti, la temperaturi mare de prajire, apoi, in combinatie cu sucurile gastrice, se transforma in nitrozamine, cu efect toxic asupra intregului organism.

Un stil de viata sanatos nu include prajelile sau, daca o face, cantitatile consumate trebuie să fie extrem de mici.

Cercetătorii americani au descoperit o legătură între unii markeri ai maladiei Alzheimersi  anumiţi compuşi chimici regăsiţi în produsele prajite, drept urmare este bine sa avem grija cat de des consumam alimente prajite.

Hai sa luam exemplul cartofilor (sunt preferatii tuturor J) : un cartof , prin prajire, se poate impregna cu ulei până la 40%.  Dacă un cartof copt sau fiert are in jur de 80 kcal/ 100g, unul prăjit poate ajunge pana la 350 kcal/100g.

Deci, alegerea este a fiecaruia. Alegem gustul sau sanatatea? Alegem placerea de moment sau aspectul fizic placut pe termen lung? 🙂

Un articol oferit de Carmen Tenescu – nutritionist, Nutrisimo.ro