Cateodata, toate articolele si cartile de autoajutor nu sunt suficiente ca sa-ti determini drumul catre o cariera de succes. Ai nevoie de ajutor profesionist care poate veni de la un coach de cariera atunci cand esti blocat intr-o cariera pe care vrei s-o imbunatatesti sau pe care vrei s-o schimbi. Un coach de cariera te ajuta sa-ti gasesti un job si o cariera, te poate sustine atunci cand schimbi o industrie pentru alta si te poate ajuta sa incepi o afacere, sa-ti imbunatatesti anumite abilitati sau sa fii mai bun la ceea ce faci deja.
Problema cu coach-ii de cariera este urmatoarea – unii sunt grozavi la ceea ce fac, in timp ce altii cauta pe Google exact ceea ce cauti si tu pe Google. Din acest motiv trebuie sa stii cum sa-ti gasesti un consilier de cariera de calitate si sa stii la ce sa te astepti de la astfel de sesiuni, inainte sa investesti bani si timp.
Cum iti alegi un coach de cariera?
Oricine se poate numi coach, asa ca e nevoie sa faci niste cercetari inainte sa-ti alegi unul – incepe cu recomandari de la prieteni si rude, si fa research pe Google. Este important sa ai in vedere acesti factori:
• Experienta si specializarea. Cativa ani de experienta sunt un mare plus, mai ales daca vorbim despre experienta in ajutarea oamenilor cu nevoia ta specifica. Aceste informatii ar trebui sa fie pe site, iar daca nu sunt, mai bine alegi pe altcineva.
• Munca complementara. Coach-ii de astazi sunt si lideri al gandirii, care scriu, sunt speakeri, antreneaza, fac workshopuri, etc. Aceste detalii ar trebui sa fie vizibile pe site-ul coach-ului.
• Prezenta online. Cauta coachi de cariera care si-au construit un brand online, pentru ca daca nu ai prezenta in sociale media si LinkedIn, nu esti relevant ca si coach. Acestia ar trebui sa aiba si site-uri web bine puse la punct, care sa contina testimoniale de la clienti, recomandari si acreditari de la organizatii profesionale. Un alt lucru obligatoriu pe site-ul trainerului de cariera ar trebui sa fie informatiile privind experienta si pregatirea in domeniu.
• Semnele de intrebare. Fi reticent atunci cand intalnesti un coach care iti promite un job de vis, iti cere o suma mare in avans sau te pune sa semnezi contracte lungi.
Cat costa un coach de cariera?
Un astfel de coach nu este ieftin, iar costul unei sedinte poate varia in mod dramatic si depinde foarte mult de trainer. Cu toate acestea, gandeste-te la aceasta suma ca la o investitie in tine si in cariera ta. Daca pretul este o problema, analizeaza mai multi coachi pana il gasesti pe cel potrivit pentru tine.
La ce te poti astepta de la o sesiune de training de cariera? La inceputil procesului, vei afla daca abilitatile si experienta coach-ului se potrivesc cu nevoile si obiectivele tale. In ceea ce priveste asteptarile, trebuie sa fii constient ca nu exista garantii, inca coach-ul ar trebui sa poata sa iti ofere detalii precum ce beneficii vei avea in urma programului si cum acesta te va ajuta sa-ti atingi telurile. Fiecare coach are propria strategie, dar cei mai buni au o metoda incercata prin care te ajuta, nu doar iti pun intrebari si incearca lucruri pe masura ce sesiunile inainteaza.
Indiferent ce drum alege coach-ul tau, vei avea teme de rezolvat (sa citesti o carte, de pilda) si va fi nevoie de efort si entuziasm din partea ta. Mergi la un coach cu o minte deschisa si cu dorinta de schimbare.