aromaterapie relaxare

Aromaterapie si relaxare

Sanatate

aromaterapie relaxare

Aromaterapia este o tehnica de relaxare speciala pentru gestionarea si reducerea stresului. Simtul mirosului ne poate ajuta sa ne relaxam si ne afecteaza perceptia referitor la bunastarea personala. De mult timp se cunoaste ca mirosurile si aromele ne afecteaza, dar relativ putine se stiu despre ceea ce e cu adevarat simtul mirosului si de ce gasim unele mirosuri placute si altele neplacute. In comparatie cu multe animale, simtul nostru al mirosului este slab dezvoltat, deoarece ne-am invatat sa ne bazam pe alte simturi, in special vazul.

Parfumul personal

Fiecare persoana are mirosul ei unic. De cele mai multe ori nu suntem constienti de acest lucru, insa studiile au aratat ca perceptiile noastre despre ceilalti sunt bazate pe mirosul personal, si nu doar pe aspectul fizic sau abilitatea de a comunica. Se presupune ca mirosul nostru personal poate fi mai important in relatiile amoroase sau in alegerea unui partener decat aspectul exterior. Mirosul ne poate face sa “aratam” mai atragatori in fata potentialilor parteneri.

Parfumul personal nu are nimic de-a face cu parfumuri, aftershave, deodorant, sapun, detergent de rufe sau alte astfel de produse, indiferent ce ar sustine reclamele. Mirosul personal este unic, mirosul nostru de baza, pe care il putem masca uneori, dar nu il putem schimba. Mirosul trimite informatii despre noi, informatii interpretate de ceilalti in subconstient.

Puterea mirosului

Mirosurile sunt importante in multe industrii, parfumeria, industria vinurilor, a cafelei, a productiei de mancare, cosmetice si tigarile fiind doar cele mai evidente. Degustatorii de vinuri, de exemplu, au dezvoltat un limbaj care incearca sa descrie cat mai fidel mirosurile – precum cuvantul buchet, care descrie subtilitatile in aroma si gustul vinului.

Sunt multiple exemple despre cum mirosul ne poate afecta gandurile si emotiile in viata de zi cu zi. Exista o relatie stransa intre mirosuri, emotii si amintiri. Multi oameni isi amintesc brusc si vivid amintiri distante atunci cand sunt expusi la anumite mirosuri. Supermarketurile folosesc mirosul de paine proaspata pentru a ne face sa ne fie foame si a cumpara mai multa mancare, iar mirosul de tamaie dintr-o biserica ne poate ajuta sa ne simtim mai relaxati si in contact cu partea noastra spirituala.



Aromaterapia foloseste uleiuri esentiale intr-o maniera controlata pentru a ne provoca bunastarea personala. Uleiurile esentiale sunt chimicale naturale extrase din flori, copaci si alte plante. Uleiurile sunt recoltate din anumite parti ale plantelor, la anumite momente din ciclul lor de crestere. Deseori, mari cantitati de plante sunt necesare pentru a produce mici cantitati de ulei esential. De exemplu, un litru de ulei de lavanda este facut din 150 de kg de lavanda.

Din acest motiv, uleiul esential este scump, dar de obicei pentru beneficii terapeutice nu ai nevoie de cantitati mari. Unele uleiuri aduc si beneficii fizice pe langa cele emotionale si pot fi aplicate ca antiseptice si antiinflamatoare.

Sfaturi cand cumperi ulei pentru aromaterapie:

  • Cumpara-l pe cel mai bun. Calitatea uleiului este esentiala, asadar cauta uleiuri organice, nediluate, produse din surse proaspete, vandute de magazine de incredere.
  • Cumpara doar putin. Pe langa faptul ca este foarte scump, de obicei este nevoie doar de cateva picaturi odata, iar uleiul esential isi pierde repede potenta.
  • Pastreaza-l cu grija intr-un loc racoros si intunecat, deoarece caldura si razele soarelui ii pot distruge proprietatile chimice.uleiuri esentiale
  • Alege uleiuri pure si nu amestecate.

 

Ce uleiuri esentiale sa cumperi:

  • Levantica –trateaza durerile de cap si ajuta la un somn linistit.
  • Musetel –te scapa de tensiune si este bun pentru relaxare.
  • Bergamota –alina simptomele de depresie, ajuta digestia si reduce tensiunea muschilor.
  • Iasomie –iti ridica moralul, usureaza stresul si depresia si poate functiona si ca un afrodisiac.
  • Tamaia –combate stresul si calmeaza problemele respiratorii precum astmul
  • Santal –calmeaza si echilibreaza emotii, diminueaza tensiunea si calmeaza sistemul digestiv



Aromaterapia te ajuta sa te relaxezi

Uleiurile esentiale pot fi periculoase daca sunt folosite in cantitati mari, pot cauza iritatii ale pielii, alergii si pot fi otravitoare daca sunt ingerate, asa ca citeste cu atentie eticheta sau consulta un specialist inainte sa le folosesti. Sunt doua cai prin care poti folosi aromaterapia si uleiurile esentiale acasa: masaj sau inhalare.

Masajul este o tehnica de relaxare, iar ajutat de uleiurile esentiale, poate deveni o experienta superioara. Inainte de masaj, uleiurile esentiale trebuie diluate cu ulei de baza. Regula este sa amestezi cateva picaturi de ulei esential cu o lingurita de ulei de baza, dar fiecare ulei poate diferi, in functie de potenta lui. Masajul este cel mai eficient  inainte de somn.

Inhalarea poate fi utilizata pentru a profita de beneficiile uleiurilor esentiale. Acest lucru poate fi posibil prin folosirea unui pulverizator, care permite uleiului sa se evapore si sa fie raspandit in aer. Poti de asemenea sa pui cateva picaturi de ulei intr-o baie calda, de unde pielea ta il va absorbi, iar tu vei beneficia si de aroma relaxanta. Daca nu poti face o baie, pune cateva picaturi intr-un bol cu apa fierbinte, acopera-ti capul cu un prosop deasupra bolului si inhaleaza aburul.

Daca ti-a placut articolul da-l mai departe si aboneaza-te la newsletter pentru primi noutatile saptamanale de la noi.  [mc4wp_form id=”3273″]