In urma cu 6 ani, 2014 a adus o noua lege, si anume legea 121, ce prevede faptul ca toate companiile consumatoare de energie care sunt inregistrate ca operatori economici in Romania sunt obligate sa efectueze un audit energetic o data la 4 ani.
In ciuda faptului ca aceasta lege a fost privita initial ca una menita sa ingreuneze si mai mult traiul din Romania, s-a dovedit in cele din urma ca legea 121/2014 isi propune sa ne apropie mai mult de Occident. Asadar, un audit energetic industrial nu va face decat sa aduca imbunatatiri asupra companiilor, fiind un adevarat ajutor pentru marile companii consumatoare de energie.
Ce face acest audit? Ei bine, acest audit este un proces prin care se efectueaza o analiza a consumului energetic pentru companii de dimensiuni medii si mari. Intorcandu-ne la legea mentionata mai devreme, aceasta spune ca toate companiile care sunt inregistrate ca operatori economici in Romania sunt obligate din punct de vedere legal sa efectueze un audit energetic o data la 4 ani.
Asadar, auditul energetic are ca scop principal cresterea eficientei energetice prin reducerea consumului, acest lucru conducand, totodata, spre costuri reduse. Auditul energetic industrial este un lucru benefic pentru companii, nu doar prin cresterea eficientei energetice, dar si prin optimizarea cheltuielilor si imbuntatairea productivitatii.
Cum se desfasoara auditul energetic pentru cladiri?
Acest audit este efectuat de un expert in domeniu, mai exact un auditor energetic. Scopul acestuia este cel de a aduce imbunatatiri in vederea reducerii consumului de energie, asadar, este necesara o analiza exacta a situatiai actuale.
Pentru inceput, acesta va face o analiza asupra starii initiale a procesului tehnologic. Se stabileste apoi schema fluxului tehnologic si de proces, dupa care apar primele masuri si recomandari. Aceste concluzii vor deveni bazele programelor de masuri privind cresterea eficientei energetice, programe care trebuie depuse la ANRE anual.
O companie de mici dimensiuni are nevoie de audit energetic?
Chiar daca momentan legea din Romania obliga doar marile companii sa investeasca intr-un asemenea audit energetic, pe masura ce vom evolua ca tara europeana, probabil legea se va extinde si asupra companiilor de mici dimensiuni.
Daca vorbim despre o companie in continua dezvoltare, mai mult ca sigur va avea nevoie de un audit energetic. Consumul de energie este un factor extrem de important si poate fi chiar unul decisiv in ceea ce priveste buna functionare a companiei.
Asadar, daca au trecut 4 ani de la ultimul audit, se apropie momentul sa il efectuezi pe urmatorul. Ai nevoie de o echipa competenta? Gasesti mai multe detalii pe www.elsaco.com. Foloseste recomandarile expertilor pentru a reduce cat mai mult consumul de energie si bucura-te de armonie si costuri reduse in compania ta.