Dezvoltarea personala si auto-reflectia, autoanaliza si constientizarea propriei vieti, sunt elemente esentiale pentru bunastarea si echilibrul emotional. Dezvoltarea personala si profesionala nu se poate face in lipsa unei analize obiective a propriei vieti, a modului in care ne comportam si a alegerilor pe care le facem.
Practicarea autoanalizei este un aspect foarte important în dezvoltarea unei persoane. Intuitiv, mulți vor fi de acord că experiența este una dintre cele mai bune modalități de a crește si ca invățam din greșeli. Dar experiența poate avea consecințe diferite pentru fiecare persoană: nu toată lumea va percepe faptele în același mod. Unii pot vedea o adevarata oportunitate de crestere si dezvoltare intr-un eveniment care pentru altii va fi catalogat ca un „dezastru”. Fără un proces de gândire activă despre ceea ce trăim sau fără a pune la îndoială semnificația acelor experiențe, învățarea, în multe cazuri, nu va avea loc.
Cu alte cuvinte, invatam dintr-o experienta doar daca reflectam, facem o autoanaliza a ceea ce s-a intamplat, a modului in care noi am reactionat si a consecintelor. Dacă autoanaliza este corectă, ea ne va ajuta să fim mai realiști și să ne urmăm calea dezvoltării personale. Doar prin autoanaliza si constientizare putem sa ne dezvoltam abilitati, sa ne crestem stima de sine si sa traim in echilibru.
5 motive pentru care merita sa practici autoanaliza:
1. Autoanaliza te ajută să înveti din greșeli
Doar prin autoanaliza putem invata din greseli si doar asa putem sa nu le mai repetam. Constientizarea comportamentului neproductiv si intelegerea consecintelor ne va permite sa ne dezvoltam personal.
2. Autoanaliza te ajută să ai idei bune, sa fii mai creativ
Pentru ca iti oferi timp sa te gandesti, sa intelegi mai bine lucrurile si sa cauti intelesuri diferite din activitati curente, in timp vei deveni mai creativ si iti vei dezvolta intuitia. Aceasta abilitate iti este utila atat in viata personala cat si in cea profesionala.
3. Te ajută să relaționezi mai bine cu ceilalți
Cand analizam consecintele faptelor noastre suntem mult mai atenti si la modul in care ne comportam cu ceilalti. Practic depunem un efort suplimentar pentru a avea relatii mai bune cu ceilati, pentru a nu-i jigni sau sa ii facem sa se simta stanjeniti. Invatam sa raspundem la nevoile lor, fiind in acelasi timp atenti si la nevoile noastre. Citeste mai multe despre comportamentul asertiv.
4. Autoanaliza te face mai fericit
De ce? Pentru ca te face sa fii mai constient de propria viata, pentru ca te mentine in contact cu propria ta persoana si cu nevoile tale. Pentru ca inveti sa aloci timp pentru a te cunoaste si a te intelege mai bine. Iar atunci cand te cunosti, inveti sa traiesti si conform pripriilor tale valori. Inveti sa fii cea mai buna versiune a ta.
5. Te ajută sa ai propria perspectiva asupra lucrurilor
Prin autoanaliza treci prin filtrul propriu orice eveniment, idee, sau carte. Iti vei asuma raspunderea pentru ceea ce crezi si gandesti. Vei intelege mai bine realitatea in care traim. Cunoasterea si creativitatea sunt noile atuu-uri ale societatii nostre. Cultiva-le prin autoanaliza!
Daniela Irimia
Aboneaza-te la newsletter si primesti GRATUIT, Ghidul de Comunicare Asertiva.
[mc4wp_form id=”3273″]
Mulțumesc frumos!