Cred ca majoritatea celor care ne citesc au aflat macar despre existenta cartii “Cadranul banilor” de Robert Kiyosaki . Pentru cei care au si citit-o, vrem sa reamintim elementele esentiale impartasite de autor iar pentru cei care nu ai citit inca aceasta carte ( sau altele din seria Tata bogat, tata sarac ) sa le starnim interesul pentru a descoperi cele 4 metode de a face bani si care dintre ele te va ajuta sa ajungi bogat.
Ce este Cadranul Banilor?
Diagrama de mai jos reprezinta Cadranul Banilor, unde fiecare litera inseamna:
A – angajat
L – liber profesionist
P – patron
I – investitor
Aceste 4 metode de a produce bani sau venituri sunt la dispozitia oricaruia dintre noi. Totul este sa alegi ceea ce vrei sa faci si mai ales cati bani vrei sa castigi.
Un angajat castiga bani prin pastrarea locului de munca si a muncii depuse zi de zi pentru compania in care lucreaza. Veniturile ii sunt insa limitate la numarul de ore pe care il poate lucra efectiv. Si mai ales, castiga bani DOAR DACA continua sa lucreze. A castiga bani doar din salariu este riscant si limitativ.
Un liber – profesionist isi castiga banii lucrand pentru el insusi. Poate castiga mai mult decat un angajat insa este supus aceleiasi conditii de a avea bani atata timp cat poate sa munceasca. Cu cat muncesti mai mult, cu atat ai mai multi bani. Dar si daca nu mai poti lucra …ce se intampla ?
Un patron detine o afacere care ii aduce bani, prin munca angajatilor. Veniturile pot fi nelimitate si riscul de a ramana fara nici un venit ( fara nici un client/ angajat) sunt destul de mici.
Un investitor isi atrage venituri din investitiile pe care le face– cu alte cuvinte, bani care produc mai multi bani. Ei pot castiga sau pierde multi bani, in functie de talentul si cunostintele pe care le are.
Metodele diferite de a obtine un venit necesita tipuri de gandire diferita, abilitati practice diferite, cai educationale diferite si genuri diferite de oameni. Fiecare om este atras de unul dintre cele 4 cadrane.
Fiecare poate obtine venituri din toate cele 4 cadrane. Motivele pentru care alegem un anumit cadran din care sa ne extragem venitul de baza nu prea tin de ceea ce am invatat la scoala; ele au legatura cu punctele noastre forte, cu valorile , slabiciunile si interesele noastre esentiale.
Unora le place sa fie angajati in timp ce altii nici nu suporta ideea. Unii oameni adora sa aiba o companie pe care sa o conduca iar altii vor ca banii sa munceasca pentru ei, sa fie investitori. In timp ce pentru altii, investitiile reprezinta doar un risc enorm de a pierde banii. Cei mai multi dintre noi au cate putin din fiecare. In consecinta, fiecare trebuie sa aleaga ceea ce I se potriveste.
Poti fi bogat sau sarac in oricare din cele 4 cadrane 🙂 Tu in care cadran te afli si cum iti doresti sa evoluezi?