Când si cum apare inspirația

Cariera

Ce este inspirația?

Inspirația este unul dintre lucrurile acelea greu de explicat. O definiție totală, clară și fără echivoc nu există și nu e nimeni vinovat pentru asta. Inspirația ține de modul de vedea și de a simți lumea pentru fiecare individ în parte. Oamenii de artă vor atribui inspirației elemente de exprimare artistică și o vor lega, ca și concept, de momentul creației. Și vor greși oare? Pragmaticii vor susține ideea (și aceasta, destul de corectă) că ești „mai inspirat” când lucrezi zilnic, aşteptând inspiraţia, decât atunci când o aştepţi şi nu lucrezi, deci un lucru determinat de efort și concentrare. Credincioșii vor numi inspirația „har dat de Sus”, iar cercetătorii vor excela și ei prin a defini inspirația în baza unor reacții la nivelul creierului uman.

Când apare inspirația?

Curs Managementul Timpului

Iarăși o întrebare fără un răspuns concret. Orice om poate fi inspirat. Unii sunt inspirați foarte frecvent sau aproape întotdeauna, alții destul de rar. Inspirația vine și cu de la sine putere, dar și când este „chemată”. Cu alte cuvinte, uneori ne simțim inspirați în locuri sau în momente total „nepotrivite” contextului creației: în transportul public, în momentul când ne-am băgat în pat la somn, când suntem la volan etc. Alteori, inspirația se lasă așteptată și trebuie „invitată” sau îi vor fi create anumite circumstanțe pentru a o simți: un pictor se va inspira contemplând o masă cu niște buchete de flori, un compozitor va fi atins de harul creației la auzul unor sunete mai deosebite, iar un om de știință de rezultatul unor teste de laborator ș.a.m.d.

Eşti inspirat de fiecare dată când îţi notezi ideile ce par să vină de nicăieri. Reţinându-le în scris, le regăseşti după o vreme mai complete, întregite, rotunjite, rafinate de adâncurile mereu active ale minţii. Totodată, probabil că ai sesizat că eşti mult mai inspirat când termini cu bine o treabă decât în clipa în care o începi. Unii dintre noi suntem mai inspirați dimineața devreme, alții seara târziu. Depinde de categoria de creatori în care ne regăsim.

Ce putem face ca să păstrăm inspirația în jurul nostru cât mai mult timp?

1.Să faci cu plăcere ceea ce faci. Plăcerea, pasiunea și dragostea față de actul de creare, elaborare, executare aduce numaidecât inspirație. Da, așa cum inspirația oferă plăcere, așa și plăcerea de a face ceva foarte bine sporește inspirația. Tocmai din dorința foarte intensă de a crea ceva excepțional, care să depășească nivelul universal al momentului, oamenii de geniu și-au explorat inspirația până la cele mai înalte cote posibile. Inspirația este și a fost cheia către invențiile care au schimbat lumea.

2.Învață să-ți urmezi intuiția. La nivel de subconștient, între inspirație și intuiție există o strânsă legătură. Intuiția păstrează creația pe o cale autentică, inspirația dezvoltă și amplifică acest proces. Din curiozitate, cunoaștere și intuiție se nasc cele mai inovative și frumoase creații. Intuiția dictează forma și modul în care trebuie să se creeze viitoarea operă. Inspirația „toarnă” conținut în aceste simțiri și le mișcă spre acțiune. Cu cât aplecăm mai mult urechea noastră lăuntrică către ceea ce ne comunică intuiția, cu atât devenim mai buni în a conecta inspirația la propriul interes creațional.

Citeste si aceste 29 de moduri in care iti poti mentine creativitatea!

În oricare situație, trebuie să conștientizăm că noi putem deveni mai inspirați dacă ne dorim sincer acest lucru. Nimeni nu-și poate asigura același nivel de inspirație în permanență. Depinde de cât de mult credem în noi înșine și cât de bine știm să visăm viitoarele noastre lucrări.

Pe tine ce te inspiră?