Ultimii doi ani si-au pus amprenta asupra sanatatii mintale si a starii de mine pentru foarte multi oameni. Companiile care sunt atente la productivitatea angajatilor s-au sesizat ca stresul si multitudinea de schimbari din ultimii ani au efecte asupra oamenilor.
Marii angajatori au adoptat programe care sa sustina psihic si emotional oamenii din organizatie. Astfel au investit si inca o fac, sume mari de bani in workshop-uri si ateliere de dezvoltare personala. Sanatatea mintala este acum vazuta ca un element important pentru pastrarea angajatilor si mai ales pentru eficienta lor la locul de munca.
Sanatatea mintala reprezinta starea de bine emotionala, psihica si sociala. Cand ne simtim bine mental, putem lucra productiv, ne putem bucura de timpul liber si putem contribui activ in comunitatea din care facem parte.
Acum mai mult ca niciodata am devenit cu totii constienti de efectele negative ale stresului prelungit si a dezechilibrelor din viata noastra. Anxietatea si burnout-ului sunt simptome frecvente pentru oamenii care nu au gasit inca zona de confort optima.
Succesul in cariera cere consecventa, flexibilitate, energie, creativitate, rezilienta. Aceste abilitati sunt specifice oamenilor care sunt bine cu sine. Sunt multe studii care arata legatura intre fericire si succesul obtinut in viata.
Sunt cateva lucruri pe care le putem face cu totii pentru a ne sustine sanatatea mintala fara sa asteptam ca angajatorii sa ne impinga de la spate sa mergem la psihoterapie sau la atelierele de gestionare a emotiilor sau de rezilienta la stres.
Cum sa ne sustinem sanatatea mintala
Activitatea fizica regulata sustine nu doar sanatatea fizica ci si pe cea mentala. Am scris aici pe larg despre beneficiile sportului in viata noastra.
Somnul este si el un pilon important. Avem nevoie in medie de cele 8 ore de somn in fiecare noapte. Practic acel timp ofera corpului si mintii spatiul necesar sa se refaca si sa se pregateasca pentru noile provocari. Citeste aici cum sa ai un somn odihnitor.
Relatiile bune de familie si prietenie sunt esentiale. Oamenii care au conexiuni familiale sau sociale puternice sunt, in general, mai sanatosi decat cei care nu au o retea de sprijin. Ideal este sa-ti faci si colegii de munca, parteneri de crestere si stare de bine.
Sensul in viata sau macar in activitatile pe care le facem creste semificativ gradul de fericire si implinire. Majoritatea oamenilor gasesc sens prin a-i ajuta pe altii. Poti face voluntariat sau pur si simplu sa zambesti si sa faci mici bucurii oamenilor din jurul tau.
Relaxeaza-te! Invata sa fii fara sa faci ceva anume. Petrece timp in natura, mediteaza, fa exercitii de respiratie, roaga-te… aceste activitati iti linistesc mintea si reduc anxietatea.
Practica un hobby pentru a-ti lasa creativitatea sa se exprime. Poti sa pictezi, sa gradinaresti sau sa faci prajituri. Orice activitate facuta “cu mainile” te ajuta sa te relaxezi si sa lasi timp si spatiu mintii tale sa fie absorbita de prezent.
Invata ceva nou, poate fi o limba straina, un limbaj de programare sau cum sa faci investitii financiare. Orice abilitate nou dobandita iti mentine creierul in forma si sustine increderea in sine.
Cere ajutor atunci cand simti ca nu mai poti. Este o dovada de curaj sa apelezi la psihoterapie sau coaching atunci cand ai nevoie sa fii ascultat, inteles, validat. Din pacate sunt putini oameni care te pot asculta gratuit, fara judecata si cu empatie.
Starea de bine este in mainile tale! Ai grija de tine pentru ca esti cea mai importanta persoana din viata ta!
Daniela Irimia, trainer & coach, autoare cartii Elibereaza-te de stres