Ti s-a intamplat vreodata sa gasesti o punga cu cafea uitata de mult prin dulap, iar apoi sa constati ca licoarea nu mai are aroma si savoarea obisnuite? Nu e de mirare acest lucru, pentru ca, in timp, cafeaua macinata isi pierde din proprietati, chiar daca nu se poate spune despre ea ca este un produs perisabil.
Practic, cafeaua nu expira niciodata, dar dupa o anumita perioada nu te mai poti astepta sa obtii o bautura la fel de aromata, ca atunci cand folosesti cafea proaspat macinata. Mentinerea cat mai indelungata a calitatilor cafelei macinate depinde in mare masura de modul in care aceasta este pastrata, iar in cele ce urmeaza iti dezvaluim toate secretele pe acest subiect.
Cumpara cafeaua in cantitati mici
Daca preferi sa cumperi cafeaua macinata, sfatul nostru e sa nu iti faci provizii pentru o perioada lunga de timp, ci sa te aprovizionezi mai des, cu cantitati mai mici. Cu cat cafeaua este mai proaspat macinata, cu atat aromele sunt mai intense, iar cu cat o tii mai mult in dulap, compusii volatili si uleiurile esentiale se evapora, modificand in sens nedorit gustul cafelei. O cafea macinata rezista aproximativ trei luni, daca este pastrata in bune conditii. In schimb, daca o pastrezi intr-o punga de hartie, e posibil ca gustul sa i se altereze mult mai devreme, la fel ca si atunci cand o tii intr-un recipient deschis. Nici cafeaua pastrata in rasnita nu isi pastreaza foarte mult calitatile, in ciuda impresiei generale. Pentru a pastra cafeaua pana la trei luni cel mai bine este sa o ambalezi in folie de aluminiu, cat mai etans.
Pastreaza cafeaua in ambalajul original
Atunci cand cumperi o punga intreaga de cafea, cel mai bine este sa o pastrezi in ambalajul sau original, pe care sa il inchizi cat mai bine la gura dupa fiecare utilizare. Explicatia sta in faptul ca producatorii isi dau tot interesul pentru a realiza ambalaje din materiale, care sa pastreze cat mai mult aromele cafelei macinate. Astfel, intr-un ambalaj vidat din folie de aluminiu, cafeaua macinata poate fi pastrata pana la un an si jumatate, insa dupa desigilare, aceasta incepe sa isi piarda din proprietati, iar gustul se va modifica in 10-14 zile. Un ambalaj din hartie si polimer pastreaza cafeaua proaspata pana la 9 luni, in timp ce ambalajele din hartie si plastic garanteaza pentru calitatea cafelei timp de 6 luni.
Conditii ideale de pastrare
Aerul, umiditatea, lumina si caldura sunt principalii factori care grabesc alterarea calitatilor cafelei. Contactul direct cu aerul duce la oxidarea substantelor din componenta cafelei, in timp ce umiditatea favorizeaza aparitia mucegaiului si dezvoltarea bacteriilor. Pe de alta parte, caldura si lumina grabesc evaporarea uleiurilor volatile care dau aroma cafelei.
Asadar, tinand cont de acesti factori de risc, cafeaua macinata se pastreaza cel mai bine intr-un loc ferit de lumina soarelui, racoros si uscat. Pentru a evita contactul cu aerul se ambaleaza in folie de aluminiu cum spuneam mai sus, sau se pastreaza in pachetul original, bine etansat la gura. In nici un caz, insa, nu tine cafeaua in frigider, pentru ca si temperatura foarte scazuta ii afecteaza iremediabil gustul.
Asadar, in cazul cafelei macinate, termenul de valabilitate este mai putin relevant, intrucat aceste poate fi influentat de multi factori. Mult mai importanta este data prajirii, pentru ca aceasta isi poate oferi un indiciu clar despre gradul de prospetime al cafelei. Se estimeaza ca perioada maxima in care o cafea poate fi considerata proaspata este de doua saptamani de la momentul prajirii, asa ca nu uita sa cauti acest indiciu pe ambalaj.
Daca doresti o cafea de calitate, iti recomandam cafeaua Kafune, si vei avea parte de cea mai savuroasa cafea.