Cand afli ca vei avea un copil, viata incepe sa ti se schimbe, inclusiv intrebarile „existentiale” . Daca esti din categoria celor care citesc carti de dezvoltare personala, cred ca esti interesat si de cum poti tu, ca parinte, sa iti ajuti copilul sa isi formeze niste obiceiuri sanatoase. Eu am inceput sa citesc carti despre cresterea, educarea si psihologia copilului inca din primele luni de sarcina. Asta m-a ajutat mult sa ma pregatesc pentru ce va urma. Am aplicat multe din informatiile obtinute din aceste carti. Noi suntem niste parinti relaxati si constiinciosi, iar Albert este un copil cooperant si intelegator, foarte inteliget si fericit.
Tot aud in jurul meu „eu nu imi cresc copii din carti” . Asa e, fiecare isi creste copilul in primul rand dupa instinct si conform principiilor de viata pe care le-a dobandit pana cand devine parinte. Totusi, omul cat tratieste, invata. Sau cel putin asa sper sa se intample cu majoritatea. Pe mine m-a ajutat enorm sa inteleg cum gandeste, simte si creste un copil.
Ce carti de parenting recomand eu, daca esti un parinte care vrea sa creasca UN OM echilibrat, implinit si fericit, nu doar un copil fericit. Am pus link pe titlul fiecarei carti, astfel incat sa iti fie usor sa le comanzi online.
Cele cinci limbaje de iubire – Fiecare copil, ca de altfel fiecare adult, isi exprima si recepteaza cel mai bine iubirea intr‑un limbaj propriu. Oricat de mult ar fi iubiti de parinti, copiii nu stiu acest lucru de la sine. De aceea este foarte important ca parintii sa descopere si sa invete principalul limbaj de iubire al copiilor lor.
Prin intermediul unuia dintre cele cinci limbaje de iubire, specific copilului dumneavoastra – timpul acordat, cuvintele de incurajare, darurile, serviciile sau mangaierile fizice –, ii veti putea transmite in mod eficient si neconditionat sentimente de respect, afectiune si implicare totala, care vor avea o mare rezonanta in sufletul sau.
Parentaj sensibil si inteligent – Parentaj sensibil si inteligent este o unealta extraordinara pentru cresterea si educarea copiilor. Darul acestei carti consta in faptul ca este un excelent memento pentru a fi mai empatici cu proprii copii si, la fel de important, cu noi insine. Ea ne reveleaza ca nu este niciodata prea tarziu sa-ti vindeci vechile rani si sa te reeduci pe tine insuti. Facand acest lucru, ti se permite sa fii mai prezent si mai plin de bucurie in calatoria copilului tau. Atat parintele, cat si copilul ajung la destinatie mai intregi si mai iubitori.
Mindfulness pentru parinti este deja o carte clasica pentru cei care isi doresc relatii familiale mai armonioase. Prezenta, conectare, empatie, compasiune si autocompasiune, conceptele centrale pe care Mindfulness pentru parinti le promova prin exercitii practice acum aproape doua decenii, au fost preluate abia recent de psihologii specializati in relatia parinte-copil, devenind astazi un deziderat pentru orice parinte constient.
Lacrimi si crize de furie – Intelegi de ce plang copii, ce sunt crizele de furie si cum sa le previi sau sa treci peste ele constructiv.
Crescandu-l pe Cain – O cartea speciala despre viata emotionala a baietilor si cum riscam sa-i influentam intr-un mod pe care nu ni-l dorim.
Secretul succesului – De ce copiii din familiile sarace au mai putine sanse de succes decat cei provenind din clasa de mijloc? Ce se poate face pentru a indruma mai multi copii pe un drum ce le va aduce o viata implinita personal si profesional? Cei mai multi dintre noi considera ca factorul esential in succesul unui copil este IQ-ul sau – acel tip de abilitati cognitive ce pot fi masurate in cadrul unor teste standardizate. Cercetari inovatoare din domeniile neurostiintei, economiei si psihologiei arata ca, de fapt, factorul cel mai important este un set de trasaturi de caracter precum perseverenta, curiozitatea, constiinciozitatea, optimismul si autocontrolul, ce sunt modelate nu doar de catre familie, ci si de catre scoala, iar dificultatile in viata afecteaza nu doar fizic vietile copiilor, ci si dezvoltarea neurologica a creierelor acestora.
Parenting neconditionat precum si alte carti scrise de Alfie Kohn sunt deasemenea recomandate. Eu nu le-am citit. Recunosc ca am extras esenta lor din discutii cu alte mamici, mari amatoare de carti de parenting.
Copiii invata ceea ce traiesc – O carte de intelepciune si in acelasi timp un ghid practic, aplicabil copiilor de aproape orice varsta. Cred ca este si prima carte pe care am citit-o.
Recomand si cartea de dezvoltare personala Comunicare Nonviolenta. Ajuta in orice tip de relatie, nu doar cu copii.
Ca sa poti aplica multe din sfaturile oferite in cartile de parenting, trebuie mai intai ca tu, parinte, sa fii constient de beneficii. Nu este simplu, de multe ori este un intreg proces de dezvoltare personala si intelegere profunda a propriei persoane. Cum poti aplica cu copilul lucruri pe care nu le aplici mai intai la tine?
Parentingul este un proces profund de schimbare, adaptare, invatare si dezvoltare. Profita de perioada de inaintea nasterii pentru a citi, a te dezvolta si a-ti pune in ordine viata. Invata alaturi de copilul tau, cresteti si invatati impreuna!