Educatia financiara in Romania se face preponderent din cartile scrise de americani. Multi spun ca „la ei e altfel” si nu se aplica la economia din Romania. Eu va spun ca este exact acelasi lucru pentru ca educatia financiara este 80% despre psihologie. Credintele noastre, mentalitatea de sarac sau bogat, energia pe care o punem in a castiga sau a cheltui banii sunt elemente care definesc intr-un mod covarsitor succesul nostru financiar.
Educatia financiara pe care o am azi a inceput cu cartile despre bani scrise de Robert Kiyosaki si cu informatiile specifice despre produsele financiare ( in 2006-2008 am fost consultant financiar la cea mai mare companie de asigurari si investitii din lume) . Ce am facut dupa lectura cartilor despre bani? Am incercat sa imi schimb niste convingeri limitative, cu care am fost crescuta si pe care le aud inca si azi in jurul meu.
Ca sa te ajut si pe tine sa intelegi mai bine cum mintea noastra este de fapt cea care ne controleaza veniturile, prima carte pe care ti-o recomand este DE LA IDEE LA BANI – NAPOLEON HILL. Dupa aceasta carte iei decizia sa devii bogat. Si daca ti-ai stabilit obiectivul ( exemplu: sa am 1 milion de lei in urmatorii 3 ani) , restul vine natural. Schimbarea apare CAND ai adoptat si la nivel subconstient acest target. Iar pentru ca subconstientul sa accepte credinte noi, trebuie sa-l expui de foarte multe ori la aceesi informatie. Citind SECRETELE MINTII DE MILIONAR – T. HARV EKER vei intelege si vei accepta faptul ca niste credinte/ convingeri noi, care sa te sustina, vor face diferenta intre castigul tau actual, si cel viitor.
In cartea sa, CADRANUL BANILOR, ROBERT KIYOSAKI ofera strategii despre cum ca iti cresti veniturile, cum sa tii cheltuielile sub control si cum poti creste profitul. Aceste strategii minunate nu dau insa rezultate pana cand nu ai schimbat mentalitatea. Cartile despre bani nu te ajuta daca nu iti cureti subconstientul de credintele limitative despre bani si despre oamenii bogati.
Exemple de credinte limitative comune in cultura noastra:
- Ai nevoie de bani ca sa faci bani . Cu alte cuvinte….daca sunt sarac, raman sarac pentru tot restul vietii.
- Banul e „ochiul dracului” si bineinteles ca eu nu vreau sa am de-a face cu el.
- Mai bine sarac si curat decat bogat si murdar. Ca si cum nu poti fi un hot sarac sau un bogat cinstit si filantrop.
Si avem zeci de astfel de credinte care la nivel subconstient, uneori chiar si constient, ne saboteaza bunastrarea financiara. O alta carte cu strategii excelente pentru a te elibera de datorii si a intra pe profit este cartea DATORII PROFITABILE, DATORII NEPROFITABILE – JON HANSON. Dupa ce inveti cum sa traiesti fara credite, citeste MINIGHID DE INVESTII CHIBZUITE ca sa descoperi si cum sa investesti la bursa. De ce la bursa ? Pentru ca nu ai nevoie de sume foarte mari de bani ca in cazul imobiliarelor si nici nu iti cere sa muncesti suplimentar ca in cazul unei afaceri noi.
Si ultima recomandare (pentru ca este cea mai recenta carte despre bani care a aparut la noi pe piata) , trebuie sa citesti BANII, STAPANESTE JOCUL – TONY ROBBINS. O citesc acum si sunt foarte incantata de ea. Voi reveni intr-un articol nou cu idei extrase doar din aceasta carte minunata.
Daca nu ai timp sa citesti toate aceste carti despre bani, iti recomand cursul de educatie financiara! Am sintetizat cele mai importante idei din peste 15 carti de educatie financiara, tehnici pe care eu le-am aplicat si m-au adus la independenta financiara. CLICK AICI pentru curs!
Spor la bani dragii mei!
Daniela Irimia,trainer, performance coach, autor Femeia Independenta 😉