La noi in casa se citeste mult. Si pentru ca al meu copil ne-a vazut cu carte in mana de cand s-a nascut, si pentru ca i-am citit si lui de cand era in burta, acum activitatea preferata este…cititul. Cred ca avem acasa 80% din toate cartile pentru copii de pana in 5 ani 🙂
Cum se impart cartile pentru copii, din obsevatiile mele:
- Sunt povestile clasice pentru copii (care nu se plac si din care avem cateva, primite cadou);
- Cartile din colectiile Disney . Foarte multe, frumos colorate si atractive pentru copii, unele cu mesaje bune….altele mai putin.
- Cartile cu povesti pozitive, cu personaje pozive si mesaje pozitive – din categoria asta avem foarte multe si am facut o selectie cu cele care sunt adevarate lectii de viata si pentru parinti, nu doar pentru copii.
- Cartile cu povesti teraputice pentru copii, care trateaza subiecte sensibile precum batranetea si moartea. Aici recomand „Bunicul leu” si „Abio Bursuc„, ambele de la editura PandoraM. Editura care, din punctul meu de vedere are 100% carti foarte frumoase.
Spuneam ca sunt unele carti atat de frumoase si educative, care imi mai ofera si mie, acum, la peste 30 de ani, lectii de viata. Pentru ca dezvoltarea personala nu se face doar din carti de dezvoltare personala pentru adulti, va recomand cateva carti pentru copii din care toata familia are de invatat. Am facut cu greu o mica selectie din cele peste 100 de carti pe care le-am citit si le recitim.
Brotacul – o carte din care copilul invata sa se accepte asa cum este el. Nu poti sa zbori, daca esti brotac. Dar poti face alte lucruri bune, pe care altii nu le pot face. Este o carte despre acceptare, intelegerea propriei valori si a faptului ca suntem diferiti. Si este ok asa. Fiecare are niste calitati de care ar trebui sa se bucure si sa le fructifice.
Cadou de ziua ta – merge cam pe acelasi principiu, ca suntem diferiti, insa este o abordare bazata pe intelegerea celorlalti, nu pe a propriei valori si nevoi. O carte ce mie imi place pentru ca se bazeaza pe abilitatile asertive de comunicare, empatie si comutarea atentiei pe nevoile si tipologia interlocutorului.
De ce va certati, Matei? Este o carte despre prietenie, despre munca in echipa si acceptarea celorlalti asa cum sunt.
Vreau sa castig! – Da, cu totii vrem. Si pentru ca suntem atat de focusati pe rezultatul final, uitam sa ne bucuram de viata. Si uitam ca, mai ales pentru un copil, este importat sa ii apreciem si sa le incurajam STRADUINTA, faptul ca a muncit, a depus efort ca sa faca ceva. Nu conteaza ca nu are cea mai frumoasa pictura, ca nu a luat premiul 1 sau ca nu a castigat cupa la atletism. A incercat, a muncit…. hai sa apreciem asta!
Elmar si Monstrul este cartea care m-a facut sa scriu articolul asta. Pentru ca ne speriam de propriile ganduri. Ele sunt cele care ne pun piedici, ne opresc din a face ceva nou sau chiar ne blocheaza viata. Ne inchipuim, credem ca… fara a verifica adevarul/ realitatea. Mostrul este o creatura mica si blanda, dar care, de frica, scoate niste sunete ca de mostru. Si toate animalele fug speriate ca „e un mostru” fara ca macar sa-l fi vazut pe micul Blu-Blu care era la fel de speriat ca si ei. Doar inteleptul Elmar a „cautat” mostrul care scotea sunele acelea si a aratat tuturor ca, de fapt, s-au speriat degeaba.
Ultima statie de pe strada pietei – o carte pentru copii mai speciala, care ne invata sa fim altruisti, sa facem voluntariat, sa-i ajutam pe cei nevoiasi. Un mesaj pozitiv si puternic. Si un mod sanatos de a vedea frumosul oriunde. „Uneori, cand e atata murdarie pe jos, observi mai repede ce este frumos” .
Descopera si jucarii inteligente pentru copii inteligenti!
Deci, dragii mei cititori parinti, alegeti intelept cadourile si cartile pentru copii vostri, dar si pentru cei care, poate au si mai multa nevoie de mesaje precum cele de mai sus.
M-as bucura sa dati articolul asta mai departe 🙂
Multumesc,
Daniela Irimia