Sunt multe metode prin care ne putem creste gradul de constientizare, de asumare, de crestere personala si profesionala. Putem apela la psihoterapie, coaching, cursuri sau ateliere de dezvoltare personala, putem fi pur si simplu mai prezenti in viata noastra, sa invatam de la oamenii din viata noastra si de la colegii de munca mai experimentati.
Cu toate acestea, cartile, lectura si studiul individual din carti, raman metoda preferata de romani. Mare avantajal al cartilor este accesibilitatea financiara! O carte costa intre 30 si 50 de lei, pe cand un curs online costa cel putin 200 lei, ca si o sesiune de coaching, psihoterapie sau consiliere.
Cartile le studiezi in ritmul tau, cand ai timp si energie. Pe de alta parte exista si riscul sa cumperi cartea si sa nu o citesti sau sa o citesti fara sa aplici. Si din pacate multe carti de dezvoltare personala sunt dragut de citit dar fara sa duca la actiune ulterioara. Bineinteles ca responsabilitatea este a cititorului dar cred ca este valoros sa intelegem ca o carte este o resrusa si nu va face procesul de dezvoltare in locul tau.
Ce tipuri de carti sunt resurse valoroase pentru dezvoltarea adultilor?
Cartile de dezvoltare personala, sau altfel spus, de sefl-help, sunt acele carti care te ajuta sa devii mai constient de anumite tipare, care iti ofera perspective noi, unele vin si cu tehnici concrete pe care sa le aplici in diferite domenii din viata ta.
Cartile despre relatii intra in categoria cartilor de self-help, cu accent pe dinamica dintre oameni, in special in relatiile de cuplu si familie. Cartile de parenting sunt foarte cautate si apreciate de fiecare proaspat parinte si pe buna dreptate! Va oferim si un top 3 cu astfel de carti pe care echipa noastra le-a citit:
• Cele cinci limbaje ale iubirii de Gary Chapman
• Dacă m-aş asculta, m-aş înţelege de Jacques Salomé , Sylvie Galland
• De ce bărbații au nevoie de sex, iar femeile de dragoste de Allan Pease , Barbara Pease
Cartile de dezvoltare profesionala sunt mai aplicate pe zona de cariera, de dezvoltare de abilitati specifice astfel incat sa ne facem mai bine meseria si sa ne atingem obiectivele.
Astfel cartile de comunicare, gestionarea timpului, cartile de business, de vanzari si negociere sau de leadership merg mai specific si aplicat. Majoritatea sunt scrise de specialisti cu multa experienta de business care traduc practic pentru majoritatea, concepte mai complicate de business si psihologie sociala. Aceste carti sunt extrem de valoroase cand sunt folosite impreuna cu sesiuni de coaching sau mentorat, astfel incat aplicarea a ceea ce se invata din carti sa fie mai usoara.
Cartile de educatie financiara sunt o alta resursa extrem de utila si care din fericire a castigat foarte mult teren in ultimii ani. Carti despre bani ne invata practic cum sa avem o relatie mai buna cu banii, cum sa ii gestionam mai bine si cum sa devenim prosperi si poate chiar bogati daca asta ne dorim. Am mai facut aici cateva recomandari de carti depre bani. Acum avem insa si o carte foarte buna, scrisa de un roman – Adrian Asoltanie – Draga, unde-s banii?, pe care v-o recomandam pentru ca vine cu perspectiva adaptata culturii si obiceiurilor noastre, care tine cont de istoricul nostru si de credintele populare!
Tu ce parere ai despre cartile de dezvoltare personala? Citesti? Le gasesti cu adevarat utile?