Cat de flexibile sunt companiile in angajarea absolventilor în 2017

Cariera

“Pentru juniori, cel mai important este sa fie interesati de procesul de invatare si sa aiba rabdare, stiut fiind faptul ca performanta are la baza perseverenta crescuta.”

Acesta este doar unul dintre sfaturile pe care specialistii in recrutare le au pentru tinerii absolventi care sunt in cautarea unui job – conform celui mai recent Raport Hipo (2017).

 

Pentru acest an angajatorii din principalele centre de business din tara anunță o serie de schimbari atat cu privire la metodele de recrutare cat si cu privire la numarul si tipul ofertelor de munca disponibile. Astfel, numarul de oferte de joburi in Cluj a crescut, in comparatie cu oferta din anul precedent.  De asemenea, numarul de joburi pentru orasul Iasi este unul in crestere, diferenta fiind vizibila in special pentru locurile de munca din industria IT.

Creste concurenta pentru programele de internship

Numarul programelor de internship la care absolventii se pot inscrie scad in acest an, angajatorii manifestand un interes semnificativ mai mic pentru rularea unor astfel de metode de recrutare si formare.

Interesul absolventilor ramane, pe de alta parte, mare pentru implicarea in astfel de programe ceea ce duce la un dezechilibru cerere-oferta si, implicit, la o crestere a concurentei in randul candidatilor.

Mai multe joburi pentru Juniori

In comparatie cu anii precedenti, pozitiile de management se mentin constante pentru al 3-lea an la rand, in timp ce numarul joburilor de tip entry-level creste semnificativ.

84% dintre angajatori preconizeaza ca numarul joburilor disponibile va creste. Mai mult, doar 1 din 100 de angajatori preconieaza ca se vor face disponibilizari.

Acest lucru indica o extindere a business-urilor si o marire evidenta a echipelor.

Oferta financiara va creste si ea odata cu cea a numarului de joburi. O veste buna pentru absolventii care decid obtinerea unui job in cadrul unei companii in decursul anului 2017: acestia vor beneficia de venituri cu cel putin 10% mai mari fata de cei care au obtinut primul job in 2016, de exemplu.

In 2017 cerintele devin mult mai bine definite pentru posturile entry-level

Lista cerintelor pe care angajatorii le au in acest an in ceea ce-i priveste pe absolventi sunt mult mai clar definite. In ciuda interesului scazut de a dezvolta noi programe de internship in 2017, angajatorii vor aprecia, in schimb, prezenta in CV a mentiunilor cu privire la participarea candidatului la un astfel de program.

Atuuri vor fi considerate si mentiunile cu privire la experienta anterioara castigata fie la un loc de munca efectiv, fie prin implicarea in activitati extracurriculare sau de voluntariat. Un top 5 al celor mai apreciate puncte forte de catre angajatori va arata in 2017 astfel:

   1.Participarea la programe de internship sau stagii practice (indicata de aprox 23% dintre angajatorii respondenti)

   2.Experienta de lucru anterioara (indicata de aprox 21% dintre angajatorii respondenti)

   3.Specializarea urmata in cadrul facultatii/masteratului  (12% )

   4.Cunoasterea a doua limbi straine (10%)

   5.Activitati extracurriculare (10%)

Programele de formare profesionala – locul 3 in topul beneficiilor 

In timp ce numarul internship-urilor scade, cel al programelor de formare sau specializare  profesionala ramane in mare constant. Bugetul estimat de catre cei mai multi dintre angajatorii care vor investi totusi suplimentar in programe de training este undeva sub 10%.

La o privire de ansamblu pe ultimii doi ani, remarcam faptul ca procentul angajatorilor care au declarat ca vor creste bugetul de training in companii a crescut cu aproximativ 13%, un avantaj resimtit inclusiv de ocupantii pozitiilor de entry-level din organizatii.

Mai mult decat atat, in topul avantajelor pe care le ofera JUNIOR-ilor in 2017 angajatorii au indicat suportul financiar pentru training-uri, al treilea loc dupa tichetele de masa si asigurarile medicale private.

Gandeste-Pozitiv! Aboneaza-te la newsletter pentru alte articole interesante