Cum poate o cauza atat de mica sa aiba un impact atat de mare asupra vietii tale? Nu in ultimul rand, impactul acestei cauze este si de natura financiara. Un studio din SUA a estimate ca o familie care are un venit de nivel mediu, va cheltui peste 240.000 dolari pentru cresterea copilului pana la varsta de 18 ani, si aceasta suma nu include si cheltuielile studiilor universitare. In Romania probabil ca suma necesara pentru cresterea si educarea unui copil nu este cu mult mai mica.
Dar, la fel cum vei gasi timpul si energia necesare pentru a avea grija de copilul tau, sursa ta de bucurie, vei gasi si moduri de a rezolva lucrurile din punct de vedere financiar.
Planificarea financiara pentru momentul in care devii parinte
Pregateste-te! Vei cheltui mai mult decat ai prevazut pentru a achizitiona lucruri la care nici nu te gandeai pana acum. Incepe sa iti planifici resursele financiare pentru atunci cand vei avea un copil si fa acest lucru cat mai repede posibil- inainte chiar de a concepe copilul.
Creeaza un cont de economii si pune bani deoparte in fiecare luna. Nasterea in sine poate fi scumpa, ca deasemenea, si toate cheltuielile pe care le vei face initial. Nu uita sa economisesti niste bani pentru concediul de maternitate sau paternitate.
De cat de multi bani ai nevoie? Atat de mult cat poti economisi.
Orice resurse si economii suplimentare sunt un inceput grozav pentru crearea unui cont in care sa strangi bani pentru facultatea copilului atunci cand acesta va creste. Daca dispui de o cantitate mare de bani inca inainte de nastere, poti face investitii pe termen scurt sau alte tipuri de investitii sigure. Dar nu utiliza toti banii in investitii. Bebelusii nu vor semna contracte si nici nu iti pot da consimtamantul cu privire la deciziile tale. 🙂
Stabileste o intalnire cu un parinte experimentat pentru a afla toate lucrurile de care ai nevoie inainte de a naste. Asta iti va fi cu siguranta de ajutor si vei avea majoritatea lucrurilor de care ai nevoie, inainte de venirea bebelusului pe lume. Timpul liber pentru cumparaturi, dupa nastere, se reduce drastic. Daca ai nevoie sa faci cumparaturi dupa nasterea copilului, incearca sa le faci pe Internet. Nimanui din mediul digital nu ii pasa cat de tare plange copilul tau, pentru ca nu ii poate afecta, sau ce porti tu ca imbracaminte, sau la ce ora faci cumparaturile.
Si pentru ce trebuie sa faci economii daca inca nu ai un copil? Pentru ca nivelul cheltuielilor te va lua prin surprindere.
Uite o lista de la care sa pornesti cand stabilesti lista de cumparaturi pentru copil. Aceasta lista este departe de a fi una completa, dar te va inspira:
- Scaun de masina pentru bebelus, nici nu poti pleca din spital cu copilul daca nu ai asa ceva;
- Patut– o sa vrei unul care sa fie de cea mai buna calitate si sa intruneasca cele mai inalte standarde de siguranta;
- Leagan– unul cu roti va da un plus de mobilitate prin casa;
- Carucior– incearca sa gasesti unul care este flexibil si se poate transforma si in scaun pentru masina;
- Aparat audio de monitorizare a bebelusului– pentru a auzi in caz ca cel mic plange;
- Poarta de siguranta– tine-ti copilul departe de riscul pe care il reprezinta scarile, sau alte lucruri similare.
Concediul de maternitate
Femeile insarcinate beneficiaza de anumite drepturi in perioada de sarcina si dupa aceea, printre care si anumite tipuri de concedii care nu se aplica in mod normal altor angajate. Pentru a beneficia de aceste drepturi femeia insarcinata trebuie sa-si anunte angajatorul in scris aducand o adeverinta de la medicul de familie in acest sens.
Concediul de crestere a copilului se poate acorda pentru o perioada de maxim 2 ani sau 3 ani in cazul copilului cu handicap acelor angajate care au avut stagiu de cotizare complet cu cel putin 12 luni inainte de nastere. Concediul de crestere a copilului confera mamei dreptul la o indemnizatie de crestere a copilului care este in cuantum de 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni anterioare. Totusi, indemnizatia minima de crestere a copilului este de 600 lei/ luna si maxim 4000 lei.
Dupa terminarea concediului de crestere a copilului timp in care mama primeste indemnizatia de crestere copil se poate opta pentru continuarea acestui concediu insa fata plata indemnizatiei.
In aceasta perioada veniturile tale vor fi mai mici si cheltuielile mai mari, asa ca este indicat sa ai deja niste economii.
Aboneaza-te la newsletter si pentru alte sfaturi financiare