mancatul pe fond emotional

Ce este mancatul emotional si pericolele acestui obicei

Sanatate

mancatul pe fond emotional

Traim intr-o perioada in care mancarea este atat de diversa si atat de la indemana incat nu mai mancam doar ca sa ne satisfacem o nevoie a corpului. Mancam de placere, mancam pentru a ne usura stresul, mancam ca recompensa, mancam ca interactiune sociala. Din pacate insa, mancarea nu ne rezolva problemele, ci ne adauga cateva daca o consumam in exces.

Multi dintre noi suferim de mancatul emotional. Eu si acum imi amintesc cutia aia de bomboane de ciocolata mancata dintr-un foc intr-o zi destul de proasta a vietii mele si recunosc ca nu a fost cea mai buna idee, daca ma gandesc la durerea de stomac si senzatia coplesitoare de vinovatie de dupa aceea. Si nu este nici macar singurul exemplu din viata mea. Nu de putine ori am afirmat “Imi mananc sentimentele. Si ele au un gust grozav.”.

Mancam emotional ca ne simtim mai bine, nu pentru ca ne este foame!

Mancatul pe baza emotionala se petrece atunci cand folosesti mancarea ca un mod de a te simti mai bine. Mananci ca sa iti umpli golul emotional mai degraba decat stomacul. Sa folosesti mancarea ca o recompensa sau ca o modalitate de a te inveseli nu e neaparat un lucru rau, asta daca acesta nu este principalul tau mecanism de a face fata stresului. Daca atunci cand esti suparat, trist, furios, stresat, obosit sau plictisit primul tau impuls e sa deschizi frigiderul, atunci stii ca ai o problema care trebuie rezolvata.

Asadar, mancatul emotional se manifesta atunci cand ajungi sa mananci tot ce e comestibil in jurul tau, cand te gasesti intr-o situatie dificila .

Foamea emotionala nu poate fi potolita cu mancare. Mancatul iti poate oferi o satisfactie de moment, dar sentimentele care l-au declansat sunt tot acolo, si cel mai adesea te simti si mai rau dupa ce mananci, din cauza caloriilor pe care le-ai consumat, dupa care te acuzi si te invinovatesti ca nu ai mai multa vointa, sentimente care te trimit din nou la mancare, si totul este ca un cerc vicios.



Cum recunosti foamea emotionala?

  • Vine subit. Te loveste dintr-o data, iar nevoie este coplesitoare si urgenta, spre deosebire de foamea propriu-zisa, care vine treptat.
  • Foamea emotionala cere anumite mancaruri, de obicei nesanatoase. Stii atunci cand ti-e foame ca ai fi in stare sa mananc si pietre? Ei bine, atunci cand mananci din motive emotionale vrei pizza sau chipsuri sau prajituri.
  • Mananci in mod necontrolat. Daca termini un teanc de dulciuri fara sa-ti dai seama si nici macar nu le simti gustul, sigur mananci pe fond emotional.
  • Nu esti satisfacut odata ce te-ai saturat. Vrei mai mult si mai mult pana cand simti ca pleznesti, spre deosebire de foamea reala, cand incetezi sa mananci dupa ce te saturi.
  • Nu este localizata in stomac. Nu simti o nevoie in stomac, ci mai degraba o pofta pe care nu poti sa ti-o scoti din cap.
  • Foamea emotionala duce adesea la regret, vina si rusine. Daca mananci pentru ca ti-e foame, nu te simti rusinat sau vinovat, pentru ca ii oferi corpului ceea de ce are nevoie. Daca te simti vinovat dupa ce mananci, e pentru ca stii ca nu o faci din motive nutritionale.

Mancatul pe fond emotional poate deveni periculos atunci cand iti pune in pericol sanatatea, atat fizica cat si psihica. Pe langa kilogramele in plus pe care le poti acumula pe fondul mancatului excesiv, scade si stima de sine, increderea si curajul de a face fata problemelor.

Incearca sa identifici daca obisnuiesti sa mananci pe fond emotional si stopeaza acest obicei. Daca singur nu poti, apeleaza la ajutorul unui nutritionist si a unui psiholog.

Citeste si 4 Pasi ca sa opresti mancatul emotional!

Aboneaza-te la newsletter pentru sfaturi utile in sanatate  [mc4wp_form id=”3273″]