Ce este moneda virtuală Bitcoin?

Educatie Financiara

Bitcoin – această criptomonedă reprezintă o invenție de dată recentă, părintele său fiind un personaj destul de enigmatic,  Satoshi Nakamoto, care pe data de 19 august 2008 a rezervat pe numele său domeniul bitcoin.org.

Lucrurile în privința lui sunt destul de neclare, deoarece nu se cunoaște exact dacă bitcoin este vorba creația unui singur om în proporție de 100% sau a unei organizații. Teoria conspirației funcționează și în această privință.

Ce se știe sigur este faptul că la data de 9 ianuarie 2009  s-a anunțat lansarea primei versiuni oficiale a softului Bitcoin.

După doar trei zile s-a trimis o tranzacție de către Nakamoto către unul dintre colaboratorii săi, un dezvoltator pasionat de criptografie, pe numele lui Hal Finney.

La zece luni distanță, mai precis pe 5 octombrie 2009, primul bitcoin a dobândit o rată de schimb în dolari.

Acum valoarea sa a atins cote astronomice, dar viitorul va putea să ne spună clar dacă este vorba doar de o creștere artificială sau de una reală.



Bitcoin este o monedă virtuală, un bun imaterial. Ea nu este încă recunoscută de către toți comercianții, nu este emisă și nici nu e susținut de guvernele lumii, care nu o privesc cu ochi buni pentru că nu o pot controla. Această criptomonedă spectaculoasă are o valoare fluctuantă, așa încât învestițiile în BTC au și o importantă doză de risc.

Citeste si Cum sa investesti banii in mod inteligent!

Prețul unui bitcoin se stabilește în mod democratic, pe principiul cerere și ofertă, iar după efectuarea schimburilor de asemenea criptomonede, ele sunt înscrise într-un registrul electronic special denumit blockchain.

Așadar, transferurile de bitcoini se fac doar prin consensul utilizatorilor rețelei descentralizate, cu ajutorul unor companii specializate ce oferă portofele electronice prin care se urcă datele în rețea.

Orice tranzacție nouă este trimisă rapid către sistem pentru verificare. Controlul schimburilor realizate se efectuează de către useri denumiți mineri.

Dacă totul este în regulă, tranzacția este trecută în registrul blockchain unde va rămâne permanent menționată, fără posibilitatea de a mai fi ștearsă.




Principalele caracteristici ale monedei virtuale Bitcoin:

descentralizarea;

– faptul că este limitată numeric la 21 de milioane bucăți monezi imateriale criptologice;

anonimitatea – nu  se vede decât adresa de la care se oferă virtual monedele și unde ajung ele, nu și identitatea participanților la schimb;

nu este o monedă flexibilă, deoarece tranzacțiile nu pot să fie nici falsificate și nici modificate ulterior.