Termenul de intraprenor este relativ recent folosit în România și se referă la oameni cheie din organizații, de obicei multinaționale, angajați care își asumă un rol de antreprenor sub umbrela mamă a companiei în care este angajat.
Un intraprenor este mai mult decât un manager care coordonează o echipă.
A fi intraprenor înseamnă a acționa ca un antreprenor în cadrul unei organizații existente.
Intraprenorii sunt angajați care folosesc abilități antreprenoriale, inovație și creativitate pentru a dezvolta noi produse, servicii sau procese în cadrul companiei în care lucrează. Spre deosebire de antreprenori, care inițiază și conduc afaceri proprii, intraprenorii contribuie la creșterea și dezvoltarea unei organizații deja existente. Ei beneficiază de susținerea financiară și de toate celelalte resurse existente în organizație, de la oameni, la sisteme, proceduri, acces la piețe internaționale, etc
Iată câteva caracteristici și roluri ale unui intraprenor:
Inovație și Creativitate
Intraprenorii aduc idei noi și soluții inovatoare pentru problemele existente, contribuind la îmbunătățirea și diversificarea produselor sau serviciilor companiei. De obicei ei sunt acei angajați curajoși, care nu respectă toate normele și au curaj să inoveze și apoi să își prezinte ideile mai departe în organizație.
Proactivitate
Ei identifică oportunități și riscuri, acționând proactiv pentru a crea noi proiecte sau inițiative care să aducă valoare organizației. Acești oameni nu așteaptă să li se dea ceva de muncă, ei își găsesc provocări pe care să le rezolvă și din care ies apoi produse sau servicii de succes pentru clienții externi.
Abilități de Management
Intraprenorii au adesea abilități de gestionare a proiectelor, inclusiv planificare, organizare și coordonare, pentru a asigura succesul inițiativelor lor. Doar creativitatea și inițiativa nu sunt suficiente pentru a convinge bordul unei multinaționale să îți finanțeze ideile și să își ofere libertate de acțiune. Deci, abilitățile de management și leadership sunt esențiale pentru un intraprenor, așa cum sunt și pentru un antreprenor clasic.
Colaborare
Intraprenorii lucrează bine în echipă și pot să motiveze și să inspire colegii să participe la proiectele lor inovatoare. Toate proiectele mari se fac cu o echipă de oameni implicați și dedicați iar cei care devin intraprenori se pricep de minune la a trage oameni în jurul ideilor lor. Munca în echipa intraprenorului se aseamănă cu cea din firmele antreprenoariale mai mult decât în echipe tradiționale corporatiste.
Risc Asumat
Deși lucrează într-un mediu mai stabil decât antreprenorii, intraprenorii sunt dispuși să își asume riscuri calculate pentru a aduce schimbări pozitive în organizație. În primul rând ei își riscă propria carieră, renumele și siguranța locului de muncă. Succes proiectului intraprenorial va însemna și succesul lui personal, alături de echipă sa.
Adaptabilitate
Asumarea unui asemenea rol cere un grad mare de curaj și flexibilitate și în același timp, înțelepciunea de a te adapta la cerințele și rigorile organizației din care faci parte.
Dacă un antreprenor cu afacerea proprie are libertate deplină, un intraprenor trebuie să fie tot timpul armonizat și aliniat cu valorile, misiunea și viziune organizației mamă.
Intraprenorii joacă un rol crucial în succesul pe termen lung al unei companii, ajutând la menținerea competitivității și la adaptarea la un mediu de afaceri în continuă schimbare. Este minunat ca organizațiile să susțină astfel de oameni și proiecte!