Amploarea pe care se pare că o ia valul patru al pandemiei ne obligă să readucem în discuție modalitățile prin care infectarea cu noul coronavirus SARS-CoV-2 poate fi depistată, analizând-o pe cea mai eficientă dintre acestea: testarea Real-TimePCR (RT-PCR).
Daca îți dorești să afli cum se poate depista în mod corecta infecția COVID-19 cu ajutorul deja celebrului “test PCR”, iată ce presupune mai exact acesta și unde poate fi realizat, în condiții de siguranță deplină, conform normelor în vigoare:
Ce presupune testarea Real-Time PCR?
Testul pentru identificarea pacienților infectați cu noul coronavirus SARS-CoV-2 are ca principal obiectiv detectarea în probele recoltate a materialului genetic viral.
Această evaluare se realizează cu ajutorul exudatului nazofaringian, mai exact, a mostrelor colectate in laboratorul de analize din gâtul și nasul celui care face testul PCR.
Motivele pentru care testarea RT-PRC se realizează cu ajutorul exudatului nazofaringian:
- Interiorul nasului și gâtului pacientului sunt zone în care noul coronavirus ar putea fi depistat în cantități mult mai mari;
- Totodată, aceste zone sunt mult mai accesibile, atât pentru pacient, cât și pentru cadrul medical care efectuează recoltarea, din punct de vedere al confortului și accesibilității.
Este important de precizat faptul că testarea RT-PCR este structurată în două etape extrem de importante pentru identificarea prezenței coronavirusului în corpul unui anumit pacient.
Așa cum am aflat deja din rândurile de mai sus, prima etapă este cea a realizării exudatului nazofaringian, pentru prelevarea de material supus ulterior testelor de laborator.
Însă deoarece probele oferite de exudat conțin o cantitate foarte mică de material genetic viral (ARN viral), testarea RT-PCR continuă cu o a doua etapă, descrisă de implementarea unei tehnici de amplificare enzematică in-vitro a acizilor nucleici – PCR (trad.eng. Polymerase Chain Reaction). [1][2]
Cât de relevant este testul RT-PCR?
Acest tip de testare RT-PCR poate localiza în maniera prezentată mai sus secvențe de nucleotide în materialul genetic analizat, aparținând ARN-ului noului coronavirus SARS-CoV-2. În aceste condiții, rezultatul testării este unul pozitiv.
Până în prezent, testarea RT-PCR reprezinta cea mai eficientă variantă pentru identificarea infecției Covid-19 în organismul pacientului. Așa cum știm, simptomele infectării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 sunt multiple și pot fi asociate în mod eronat altor afecțiuni.
Efectuarea acestui test și obținerea unui rezultat pozitiv, în urma amplificării enzematice in-vitro a acizilor nucleici, elimină ipoteza prezenței altor afecțiuni (virale sau nu) în corpul pacientului respectiv.
Unde poți face testul PCR în Timișoara?
În contextul pandemiei globale, MedLife a deschis în Timișoara cel de-al treilea centru de testare PCR pentru depistarea infectiei de coronavirus, cu o capacitate de procesare a unui număr de până la 300 de teste pe zi.
Laboratorul RT-PCR inaugurat de rețeaua MedLife la Timișoara are circuite de acces izolate și fluxuri de procesare separate de cele pentru restul probelor.
Pe lângă testarea Real-Time PCR pentru identificarea infecției cu noul coronavirus SARS-CoV-2, noul laborator MedLife din Timișoara oferă o gamă variată de servicii pentru analize, din următoarele domenii: biochimie, hematologie, coagulare, imunologie, microbiologie, anatomie patologică, citologie, microbiologie moleculară, toxicologie.
REFERINTE:
- Coronavirus disease (COVID-19) technical guidance: Laboratory testing for 2019-nCoV in humans. World Health Organization. 2020 Mar.
- Corman VM, Landt O, Kaiser M, et al. Detection of 2019 novel coronavirus (2019-nCoV) by real-time RT-PCR. Euro Surveillance. 2020 Jan;25(3) DOI: 10.2807/1560-7917.ES.2020.25.3.2000045.