Traim intr-o societate si intr-o perioada in care frumusetea primeste mult mai multa atentie decat sanatatea si decat educatia. Este suficient sa te uiti la cateva emisiuni TV sau sa rasfoiesti cateva reviste si observi repede ca mare pare din mesaje sunt legate de aspectul fizic. Cum sa ai un ten mai luminos, cum sa ai un par mai stralucitor, cum sa ai un corp de invidiat, cum sa ai cele mai cool haine, ce accesorii te fac sa arati ca o vedeta …. Chiar si articolele despre sanatate duc in zona de frumusete.
De ce? Pentru ca asta “se cere” vor spune publicatiile. Eu indraznesc sa spun ca asta ni se oferta, asta ni se vinde in mod repetat. Asta este promovat in toate mediile. Cate reclama vedeti la carti? Dar cate la cosmetice? Nu are sens sa cautam vinonati. Intr-o societate cu totii avem responsabilitatea pentru ceea ce facem si apoi pentru rezultatele pe care le obtinem.
Din pacate, Romania are un numar foarte mare de analfabeti functionali. In Romania majoritatea covarsitoare a adultilor nu cumpara nici macar o carte in decursul unui an. Dar avem bani pentru alcool, tutun si haine de firma.
Eu nu zic ca frumusetea nu are rostul ei. Cu siguranta te ajuta sa te simti mai bine. Sunt studii care arata ca oamenii frumosi castiga mai multi bani, avanseaza mai usor in cariera si isi gasesc parteneri de viata mai buni. Dar sa fie oare frumusetea singurul factor ce conteaza? Frumusetea fizica fara suport moral si intelectual mai conteaza? Am scris acum ceva timp un articol pe care ti-l recomand – ce suntem dispusi sa facem pentru a fi frumosi?
Frumusetea este subiectiva si se schimba de la generatie la generatie. Moda se schimba la fiecare 10 ani, hainele si accesoriile pot fi considerate azi ca piese “must have” si peste cativa ani sa nu le mai poti imbraca pentru ca sunt “demodate”. Atunci cand nu exista o cultura, educatie, viziune pe termen lung, riscam sa fim prada usoara pentru toti cei care ne vand iluzii. Acolo unde nu avem o identitate proprie bine conturata, cand nu avem incredere in noi, suntem predispusi la a face orice pentru a fi ca ceilalti. Cautam sa ne integram intr-un grup anume, in functie de criterii superficiale cum ar fi haine sau canoanele de frumusete.
Din pacate sunt multe femei frumoase dar care nu se vad asa din cauza stimei de sine scazute. Sunt de asemenea si femei care nu au o frumusete sclipitoare dar au invatat sa se puna in valoare cu bun gust si moderatie. Poti folosi un fond de ten pentru a da un aspect mai curat tenului tau. Dar atunci cand iti pui pe chip mai multe cosmetice decat hainele de pe tine, cred ca te indepartezi de ce inseamna sa fii cu adevarat frumoasa.
Eu te intreb, ce pret are frumusetea ta?
Platesti doar bani pentru produse cosmetice si haine de firma?
Sau investi in sanatatea ta, in educatia ta, in dezvoltarea personala pe toate paliere?
Frumusetea cumparata este de scurta durata. Cauta sa fii un om frumos cu totul, nu doar atunci cand te uiti in oglinda!
Daniela Irimia, consilier pentru dezvoltare personala