Singuratatea este o cauza a decesului timpuriu la fel ca alcoolismul si fumatul si se pare ca nu este neaparat necesar sa fii singur ca sa te simti adancit in singuratate.
Unii oameni tanjesc dupa cateva clipe in care sa fie singuri, insa expertii sustin ca sentimentul profund de singuratate este o experienta aproape universala.
Singuratatea apare ca o stare nefireasca, o anomalie care, ca mai toate anomaliile, isi pune amprenta asupra bunastarii noastre fizice si mentale. Singuratatea mareste nivelul hormonilor de stres, poate chiar sa modifice genele care guverneaza comportamentul si sa duca la apritia unor boli grave precum maladia Alzheimer, diabetul, obezitatea, hipertensiunea arterial si chiar cancerul.
Psihologii evolutionisti cred ca sentimentul de singuratate alerteaza fiinta umana, care este un animal social, cand se afla prea aproape de perimetrul unui grup si risca sa devina prada.
Sa petreci timpul singur este ok atunci cand alegi asta. Cand devine rezultatul unei pierderi, al unei separari sau izolari, oamenii simt ca se adancesc intr-un sentiment profund de singuratate. Dorul de casa, iubirea neimpartasita, pierderea unei persoane pot fi cauze ale setimentelor de singuratate. Singuratatea nu este acelasi lucru cu depresia. Cea de-a doua presupune tristete acuta si lipsa sperantei si se trateaza profesional.
Rata de singuratate din Statele Unite s-a dublat in ultimii 30 de ani, estimandu-se un procent de 40% de americani care se simt singuri.
De ce s-a inregistrat o crestere a sentimentului de singuratate? Acum sunt mai multi adulti americani care locuiesc singuri ( de la 17% in 1970 la 27% in 2012). Generatiile noi se confrunta cu singuratatea si izolarea, desi traim in orase aglomerate. Multi dintre noi petrecem prea mult timp in fata televizorului si a calculatorului si nu langa persoane reale. Retelele de socializare au creat o falsa impresie ca avem mai multi prieteni si multi si-au “mutat” viata sociala pe Facebook.
Nu e necesar sa fii singur ca sa te simti cufundat in singuratate. Singuratatea este sentimentul izolarii sociale si insatisfactiei relatiilor. Nu este vorba daca ai persoane in jurul tau sau nu, ci daca te poti increde in persoanele de langa tine. Se pare ca unii oameni sunt mai predispusi la singuratate decat altii. Pentru a te integra mai bine in societate si a-ti face mai usor prieteni, trebuie sa aloci o importanta mai mare dezvoltarii personale.
Atat femeile, cat si barbatii se confrunta cu singuratatea in mod egal, insa simt lipsa unor interactiuni sociale diferite. Femeile, in general, isi doresc interactiuni 1 la 1 si fata in fata, in timp ce barbatii au nevoie de ideea de colectiv, sa simta apartenenta la un grup.
Gandeste Pozitiv si cauta solutii pentru a scapa de singuratate
Terapeutii considera ca singuratatea profunda este o forma distrugatoare a gandirii care deseori are un puternic impact emotional fie ca este vorba despre o despartire, o schimbare a domiciliului sau o simpla cearta intre frati, rezultatut fiind acelasi. Subconstientul nostru deruleaza momente din viata cand ne-am simtit izolati si instaureaza gandul negativ “Eu nu contez”. Atunci trebuie sa inveti cum sa fii increzator in fortele proprii.
Decat sa iti spui ca esti singur, ca nimeni nu te place, ar trebui sa te intrebi: “Ce as putea face ca sa nu ma mai simt singur?”
Pentru a opri procesul de adancire in singuratate profunda incepe sa recunosti ca te autosugestionezi sa cazi in aceasta prapastie.
Aceste ganduri negre nu vor pleca de la sine. Trebuie sa incepi sa gandesti diferit ca sa le inlaturi. Schimba cuvintele pe care ti le tot spui, aminteste-ti ca sunt oameni care te apreciaza. Transforma momentul in care te simti singur intr-unul pozitiv. Fa lucruri care iti plac cum ar fi cititul sau plimbatul, inscrie-te intr-un club, organizatie, mergi la restaurantul tau preferat. Poti sa alegi sa nu te simti singur!
Aboneaza-te si la newsletterul nostru pentru alte sfaturi utile:
[mc4wp_form id=”3273″]
valoros !