Cu totii avem fantezii in care mergem la serviciu si ii spunem acelui sef mincinos, lenes sau pur si simplu rau ca isi poate lua slujba si face lucruri nementionabile cu ea, dar o fantezie trebuie sa ramana acest lucru. Cand parasesti un loc de munca, fie din initiativa proprie, fie pentru ca esti rugat sa pleci, felul in care manevrezi situatia poate avea repercursiuni pentru tine in viitor. Razbunarea poate fi dulce, insa daca pleci oricum de la locul de munca, ai putea s-o faci pe o nota distinsa, care iti poate usura drumul catre succesul profesional pe termen lung. Urmeaza o lista cu fapte de evitat atunci cand parasesti un loc de munca.
1. Nu deveni emotional. Poate fi dureros sa afli ca nu mai este nevoie de tine la locul de munca, si chiar daca instinctual tau este de a plange , a te ruga sa primesti slujba inapoi sau a-ti varsa furia pe cei din jur, nu o face. Daca nu te poti abtine, scuza-te si du-te la baie pana cand te poti calma. Nu stii niciodata cand vei mai lucra cu aceiasi oameni si nu poti lasa un moment emotional sa-ti distruga ani de munca buna.
2. Nu fi cinstit intr-un interviu de plecare. Inainte de ultima ta zi, cineva de la HR va discuta cu tine despre job si motivul pentru care pleci. Acest lucru este prezentat ca o oportunitate confidentiala de a oferi criticism constructiv si de a-ti lua o greutate de pe piept. Nu lua momeala. Colegii si seful vor afla ce ai spus, si te poti portretiza ca o persoana dificila si nemultumita. Incearca mai bine sa te concentrezi pe aspectele pozitive.
3. Nu iti incasa fondul de pensie. Dupa ce esti concediat, vei fi intrebat ce vrei sa faci cu banii din fondul de pensionare, daca ai unul. Poate fi tentant sa ai acces la venituri cat timp esti in cautarea unui nou loc de munca, dar incearca toate celelalte optiuni inainte sa te atingi de acesti bani. Mai bine muta banii intr-un alt cont, sau chiar pastreaza-i la fosta ta companie daca nu trebuie sa platesti taxe.
4. Nu vorbi urat de fostii tai angajatori. Cand esti intervievat pentru un alt job, ai grija ce spui despre fostul tau loc de munca. Daca nu ai nimic bun de spus, mai bine taci – negativitatea te poate face sa pari greu de multumit sau chiar neloial. Cand esti intrebat de ce ai plecat de la fostul loc de munca, ofera motive benigne, chiar daca trebuie sa le inventezi. Mai bine spui ca doreai o noua provocare decat ca nu te intelegeai cu fostul tau sef.
5. Nu pleca fara sa primesti o scrisoare de recomandare. Cand un posibil angajator suna sa verifice informatiile despre tine, cei de la resurse umane nu vor face decat sa iti confirme postul si perioada in care ai lucrat. Asa ca este important sa obtii un raport profesional sau macar unul personal.
6. Nu astepta sa faci cerere de somaj. In mod tipic, nu esti eligibil pentru somaj daca ai plecat de bunavoie de la locul de munca sau ai fost dat afara pentru un motiv, dar fa cerere oricum. Desi biroul de somaj iti va suna fostul angajator pentru a verifica motivul plecarii tale, este putin probabil ca vechea ta firma sa conteste afirmatiile tale, de teama potentialelor procese sau din cauza neregulilor interne.
7. Nu-ti lasa colegii cu ochii in soare. Inainte de ultima ta zi, cauta-ti un inlocuitor sau cel putin scrie un memo lung cu statusurile proiectelor, locatia fisierelor si informatiile de contact ale clientilor. Sa spui “va trebui sa va descurcati fara mine” poate parea grozav, dar nu iti pastreaza o buna reputatie si nu iti impiedica fostii colegi sa te sune tot timplu pentru lamuriri.
8. Actualizeaza-ti CV-ul cu exactitate. Posibilii angajatori vor verifica datele si pozitiile detinute, iar incorectitudinea datelor ar putea ridica intrebari sau ti-ar putea face CV-ul sa fie ignorant.
9. Nu vorbi despre o noua oportunitate cu colegii. Daca astepti sa treaca saptamanile de preaviz inainte sa iti parasesti slujba pentru o alta, nu te lauda cu asta non-stop. Fii vag – nu vrei sa ii faci pe altii sa simta ca sunt lasati in urma sau sa arati stupid in fata lor daca noua oportunitate nu e asa cum te-ai asteptat.
Aboneaza-te la newsletter si pentru alte sfaturi utile de cariera
[mc4wp_form id=”3273″]