Am mai scris despre cat de importanta este educatia finaciara pentru copii, si ca ideal este sa incepem cat mai de mici sa ii invatam pe copii nostri despre bani. Modul in care noi ne comportam si mesajele pe care le transmite, de cele mai multe ori fara intentie, vor defini mai tarziu relatiile pe care le vor avea copii cu finantele proprii.
Ca orice lucru pe care vrem sa il transmitem copiilor, modelul personal este cel mai puternic. Daca tu cheltui tot ceea ce castigi pe lucruri de care nu ai cu adevarat nevoie, degeaba ii spui copilului sa nu isi dea toti banii de buzunar pe bomboane sau sucuri din comert.
Asadar, primul pas spre a face o buna educatie financiara copiilor, este ca tu sa fii un parinte responsabil din punct de vedere financiar. Apoi, sa fii atent la ceea ce spui, pentru ca vorbele transmit mesaje importante pentru copii. Am facut o lista cu 5 lucruri pe care nu le spui copilului tau, daca vrei ca el sa aiba o relatie sanatoasa cu banii.
Educatie financiara pentru copii- Ce sa nu spui copilului tau despre bani!
1. Nu ne permitem asta. De cele mai multe ori, asta nu este adevarat. Poate ca vrea o jucarie exagerat de scumpa si pe care nu vrei sa o cumperi pentru ca este o cheltuiala inutila si foarte scumpa. Sau poate vrea o pereche de ochelari de 300 lei si nu vrei sa ii cumperi pentru ca in ultima luna a pierdut alte 2 perechi, de cate 30 lei/ perechea. Este usor sa spui „nu ne permitem” insa asta nu ii invata nimic pe copii. Explica-i retionamentul din spatele alegerii tale. Invata-l sa aprecieze valoarea banului dar si valorile morale care stau la baza alegerilor tale. Nu il minti ca nu iti permiti, spune-i sincer motivul pentru care nu ii cumperi ceva anume.
Iar in cazul in care chiar nu iti permiti, desi iti doresti sa ii cumperi, recomand o abordare de genul „Imi doresc sa putem cumpara asta, insa acum nu avem suficienti bani. Cum crezi ca putem face rost de mai multi bani / cum crezi ca putem economisi niste bani in plus pentru a cumpara asta? ”
2. Iti dau mai multi bani daca iei nota 10. Sau iti cumpar X daca faci curat in camera ta. Mita nu este o idee buna prin care sa iti educi copii. Iti inveti copilul sa asocieze banii cu atingerea unor obiective, in loc sa faca lucrurile pentru ca obtine sentimentul de multimire de sine. Prin obtinerea banilor facand lucruri care nu au legatura cu ei, nu ii creste stima de sine, si va asocia iubirea cu banii. Mai tarziua va crede cu prietenii si dragostea pot fi cumparate.
3. Banul este radacina tuturor relelor. Banii in sine nu sunt rai sau buni, sunt doar o resursa. Daca transmitem copiilor ca banii sunt un lucru rau, atunci ii programam la saracie pentru totdeauna. Chiar daca vor castiga bani, nu vor sti sa ii administreze sau sa ii pastreze, pentru ca nu vor sa aiba „rele” in viata lor. Atentie mare la cuvinte precum „banul e ochiul dracului” sau „banii sunt murdari” caci ele se pot transforma in credinte limitative care vor da probleme viitorilor adulti.
4. Timpul inseamna bani. Timpul e timp! Daca tu esti mereu pe fuga si ii explici copilului ca trebuie sa muncesti mult ca sa ai bani, ca nu ai timp sa mergi la meciul lui de fotbal sau la serbare pentru ca „timpul inseamna bani”, atunci iti inveti copilul ca banul e tot ce conteaza. Il inveti ca timpul petrecut in familie, sau timpul pentru pasiuni si relaxare nu conteaza! Si cred ca nu vrei sa-l inveti asta, corect?
5. Nu e treaba ta sa stii cati bani avem! Daca copilul te intreaba despre cat castigi, daca sunteti o familie bogata sau nu, daca aveti mai multi bani decat prietenul lui sau orice alta intrebare legata de bani, raspunde-i intotdeauna! Cum am mai spus, educatie financiara a copilului incepe acasa si este normal ca tu sa ii spui sincer care este situatia financiara a familiei tale, care sunt valorile dupa care va ghidati, care e strategie de castigare, economisire si investire a banilor. Implica-ti copilul in deciziile de cumparare astfel incat sa invete sa aleaga in functie de utilitate versus pret, nevoie sau dorinta.
Orice experienta din magazine poate deveni o lectie de educatie financiara! Fii deschis si ajuta-ti copilul sa aiba o relatie sanatoasa cu banii!
Citeste si Cum sa-ti inveti copilul despre bani!
Daniela Irimia, performance coach