Eşti pasionat de arhitectură sau design, lucrezi în domeniu sau eşti student la arhitectură? Poate fi dificil să găseşti persoane cu care să vorbeşti despre arhitecţi celebri, despre AutoCad 2020 sau despre cele mai noi tendinţe în urbanism, deoarece arhitectura este un domeniu de nişă. Tocmai de aceea există site-uri specializate, bloguri şi podcasturi dedicate acestui domeniu.
Am trecut în revistă cele mai apreciate şi căutate bloguri şi podcasturi de arhitectură şi am făcut o listă pentru tine.
Architizer – este un blog informativ unde poţi găsi o mulţime de sfaturi utile atunci când eşti în căutarea unor materiale, a unor detalii de design sau a unor instrumente de arhitectură. Şi nu numai atât: acolo sunt stocate manuale de utilizare pentru diverse produse, studii de caz şi informaţii de ultimă oră din domeniul arhitecturii.
BLDG BLOG – unul dintre cele mai căutate bloguri din domeniu, unde găseşti articole dintre cele mai diverse, de la utilizarea aparaturii până la acustică sau amenajari interioare. Nimic nu e lăsat deoparte, sunt articole despre electromagnetism sau despre transformarea depozitelor de mărfuri, arhitectura suburbiilor sau designul electronicelor.
Dezeen – aici găseşti o vastă selecţie de proiecte de clădiri sau de design interior din întreaga lume. Sunt numeroase interviuri cu arhitecţi celebri, proiecte studenţeşti dintre cele mai variate – de la mobilier urban până la mobilier pentru închisori.
Dacă ai nevoie de sfaturi mai detaliate sau de lecţii mai ample, atunci ar trebui să alegi un podcast dedicat. Şi aici oferta e destul de mare, dar trebuie să ştii ce să alegi ca să nu pierzi timpul. Cele mai multe aprecieri le are podcastul 99% invisible. Aici sunt explorate în detaliu lucruri la care poate nu te-ai gândit niciodată, se discută despre cartografie, despre inovaţie, despre ideile ce stau în spatele unor proiecte esenţiale, despre tehnicile de construcţie sau despre logica codurilor poştale.
About buildings and cities – un alt podcast de succes al cărui nume spune totul. Realizat de 2 britanici, podcastul poartă ascultătorul într-o călătorie intelectuală prin istoria arhitecturii, până în contemporaneitate. Toate astea, cu multe divagaţii despre tehnologie, progres, cinematografie sau… benzi desenate.
Design Observer – lansat în 2014, podcastul are deja peste 100 de episoade. Aici puteţi găsi informaţii interesante şi lucruri la care nici măcar nu v-aţi gândit, de la schimbările de design ale aplicaţiei Facebook până la sugestii de proiecte pentru renovarea Catedralei Notre Dame din Paris, al cărei acoperiş a fost mistuit de flăcări. Unul dintre cele mai accesate podcasturi a fost cel despre proiectele de locuinţe printate 3D create special pentru planeta Marte.
Section D – un alt podcast de succes, bazat pe interviuri realizate săptămânal, acesta oferă perspective interesante în designul de avangardă, arhitectură, modă şi artizanat. Unul dintre episoade conţine o discuţie cu celebrul Santiago Calatrava, binecunoscutul artitect, sculptor şi inginer structural spaniol.
Din lista podcasturilor utile nu trebuie să lipsească The Urbanist – care postează pastile audio de 5 minute atent realizate care sunt dedicate, după cum îi spune şi numele, arhitecturii urbane. Fiecare episod e dedicat unui imobil, unui pod, unui parc sau unui loc emblematic dintr-un oraş. Subiectul e apoi extins, iar ascultătorul e purtat într-o interesantă călătorie globală.