Problemele dentare sunt probabil cele mai des intalnite probleme medicale, nu cred sa existe o persoana care nu a avut macar odata o problema stomatologica. Din fericire insa, marea majoritate a afectiunilor dentare sunt usor si rapid de tratat, aparatura moderna de tehnica dentara de care dispun cabinetele medicale facand ca durerea si disconfortul sa fie minime.
Daca vreti insa sa nu va confruntati cu probleme medicale, acordati o atentie sporita igienei orale si faceti controale de rutina la stomatolog, prevenind astfel agravarea unor afectiuni si avand siguranta ca dintii vostri sunt sanatosi.
Cele mai des intalnite afectiuni stomatologice
1. Cariile dentare
Cea mai raspandita afectiune si, totodata, cea mai freventa problema care provoaca durere este caria dentară. Netratata la timp aceasta poate evolua rapid si poate afecta structura dintelui natural, ducand pana la extractia acestuia. Caria trebuie reperata si stopata cat mai devreme. Dupa ce trateaza caria, stomatologul va reface arhitectura dintelui. Scanner-ul de cabinet ajuta doctorul stomatolog sa descopere si cele mai mici carii, prevenind astfel distrugerea dintilor.
2. Tartrul si placa bacteriana
Un motiv frecvent pentru care pacientii merg la medicul dentist este depunerea tartrului pe suprafata dintilor. Acesta favorizeaza aparitia bolile parodontale, a cariilor, a halenei , mobilitatea dinților, putand duce, în final, chiar la pierderea danturii. Controalele periodice si igienizarile regulate, de cel puțin 2 ori pe an, vor remedia relativ usor aceasta problema.
3. Sensibilitatea dentara
Disconfortul este cuvantul care caracterizeaza aceasta afectiune. Il simtim atunci cand mancam dulciuri sau bem ceva cald sau foarte rece sau chiar cand ne spalam pe dinti. Asadar, zi de zi, dintii hipersensibili ne amintesc ca trebuie sa ne prezentam la medic pentru a gasi o solutie potrivita noua si pentru a putea reveni la un comportament alimentar obisnuit.
Citeste si Criterii pentru alegerea celei mai bune clinici stomatologice
4. Abcesul dentar
Un abces dentar este o infectie dureroasa la rădacina unui dinte sau intre gingie si un dinte si este cauza cea mai frecventa a durerilor dentare severe. Aceste probleme pot provoca deteriorari ale smaltului dentar, care permit bacteriilor sa infecteze pulpa dintelui. Simptomele care denota prezenta unui abces dentar sunt: durerea severa continua, pulsatila sau ascutita, febra, inflamarea zonei, dureri la masticatie etc.
5. Respiratia urat mirositoare
Cunoscuta sub denumirea de „halena”, respiratia urat mirositoare are un impact major asupra calitatii vietii pacientului si este si ea unul dintre principalele motive pentru care acesta se prezinta la medicul stomatolog. Halena poate fi cauzata de carii, lucrari protetice, tartru etc., de aceea este nevoie de un consult de specialitate si de un tratament adecvat pentru eliminarea ei.
6. Ingalbenirea dintilor
Decolorarea sau ingalbenirea dintilor este o afectiune in care dintii incep sa se pateze. Cauzele sunt diverse si includ excesul de fluor, acumularea de tartru si placa bacteriana, inaintarea in varsta, fumatul.
Pe langa cele de mai sus mai sunt si alte afectiuni dentare, de aceea este foarte important sa mergeti la stomatolog la aparitia problemelor, orice intarziere putand duce la agravarea afectiunilor.
Te-ar putea interesa sa citesti si despre durerile de spate – cauze si remedii