Sarcina este o perioada unica in viata unei femei. Insa, pentru ca in timpul sarcinii, corpul femeii trece prin multe schimbari, pot aparea probleme de sanatate, mai mult sau mai putin periculoase. Acestea pot fi declansate si de afectiunile preexistente.
Daca esti viitoare mamica, incearca sa mentii un stil de viata sanatos, care ar putea preveni sau ameliora aceste probleme, pentru ca, in aceasta perioada, nu poti primi orice tratament. De aceea, este important sa anunti medicul cand sesizezi orice simptom neplacut. Iata ce probleme ar putea sa apara in timpul sarcinii si cum se trateaza.
Constipatia
Constipatia sau dificultatea de a defeca apare, de obicei, din cauza cresterii in volum a fatului. Uterul de dimensiuni mari exercita o presiune asupra organelor din jur: intestinele si vezica urinara. De aceea, constipatia este o problema frecventa la femeile insarcinate.
Cum poti preveni si ameliora constipatia in sarcina:
- Bea 6-8 pahare de apa, zilnic! Citeste aici despre hidratare
- Consuma multe fibre – fructe, legume, cereale integrale, fructe deshidratate, leguminoase boabe.
- Fa miscare de intensitate usoara, cum ar fi plimbarile. Nu exagera cu activitatea fizica, pentru ca ar putea fi periculos pentru copil.
Nu este indicata folosirea laxativelor.
Hemoroizi
Hemoroizii reprezinta dilatatia venelor de la nivelul anusului sau rectului. Acestia pot provoca mancarimi, dureri sau sangerari. Hemoroizii pot aparea fie din cauza presiunii pe venele de la acest nivel, fie din cauza incercarii persistente de a defeca, in cazul constipatiei. Daca suferi de vene varicoase, ai un risc mai mare sa dezvolti hemoroizi.
Metodele de preventie si ameliorare ale constipatiei ajuta si la prevenirea si ameliorarea hemoroizilor. Aplicarea unui cub de gheata, invelit intr-o bucata de material textil, poate ajuta la ameliorarea hemoroizilor.
Probleme urinare
In timpul sarcinii simti nevoia de a urina mai frecvent decat in mod normal. Aceasta problema apare fie la inceputul sarcinii, in primele 14 saptamani, sau la final, atunci cand abdomenul apasa pe vezica urinara. Daca urinarea frecventa este insotita de arsura sau dureri, este posibil sa suferi de o infectie.
Urinarea frecventa nu poate fi ameliorata. Totusi, chiar si in aceste conditii, nu limita consumul de lichide!!
Incontinenta urinara este o alta afectiune frecventa in sarcina. Aceasta presupune eliminarea, involuntara, a unei cantitati mici de urina in timpul tusei, stranutului sau rasului. Exercitiile pentru intarirea muschilor planseului pelvian pot fi o solutie.
Infectii
Infectiile respiratorii, cum ar fi raceala comuna sau gripa, se pot instala si in timpul in care femeia asteapta un copil. Febra, secretiile nazale, dificultatile de respiratie, tusea, stranutul sunt simptome ale infectiilor respiratorii. Desi, in mod normal, ele nu sunt periculoase, in timpul sarcinii cresc riscul de complicatii.
Un stil de viata sanatos si respectarea regulilor de igiena pot preveni infectiile in aceasta perioada. Vaccinarea antigripala este cea mai eficienta metoda de preventie, dar foarte importanta este si pastrarea unei igiene corecte a mainilor. Insa cum tratezi raceala cand esti insarcinata? In primul rand, eviti orice medicament care nu este recomandat de medic, apoi te odihnesti si ai grija la alimentatie. Poti incerca si remedii naturiste, insa numai dupa consultul medical.
Reflux gastroesofagian
Arsura la stomac este o tulburare frecventa a viitoarelor mamici. Poti preveni aceasta problema prin evitarea meselor bogate, grase sau condimentate. De asemenea, nu te intinde in pat imediat dupa mese. Atunci cand te asezi pe pat, foloseste-te de o perna confortabila si asigura-te ca iti mentii capul la un nivel mai ridicat fata de abdomen. Medicul iti poate recomanda un medicament adecvat pentru refluxul gastroesofagian in sarcina.
Vene varicoase
Venele varicoase sunt vase de sange umflate, vizibile la nivelul pielii, de culoare albastruie. Acestea pot aparea la nivelul picioarelor sau a zonei genitale si produc, adesea, o senzatie de durere.
Evita statul in picioare pentru prea mult timp si incrucisarea picioarelor. Mergi la plimbare zilnic si odihneste-te, in pat, ori de cate ori simti nevoia. Atunci cand stai in pat, tine-ti picioarele mai sus decat restul corpului. Exercitiile pentru planseul pelvian pot fi utile in acest sens.
Probleme dentare
Sarcina creste riscul de a dezvolta gingivita (gingii inflamate) si parodontoza (afectarea structurii dintilor), din cauza modificarilor hormonale pe care le presupune. Problema este cu atat mai grava cu cat, in timpul sarcinii, NU se pot efectua proceduri stomatologice.
De aceea, respecta masurile de igiena a cavitatii bucale (periaj de minim 2 ori pe zi, folosirea atei dentare si apei de gura). De asemenea, solicita medicului stomatolog o curatare profesionala.
In concluzie, sarcina poate favoriza aparitia unor probleme. Nu ezita sa soliciti sfatul medicului pentru rezolvarea acestora.