Tu esti cel creativ in birou, esti cel care vine mereu cu sugestii la sedinte? Ai idei bune care sa impresioneze intreaga echipa? Esti convins ca a fi creativ este parte din caracterul tau?
Adevarul este ca geniul creativ este doar un mit. Creativitatea este un atribut ce poate fi invatat. Si ca orice alt atribut, gandirea creativa necesita practica.
Iti prezentam 5 metode pentru a-ti dezvolta gandirea creativa si pentru a o folosi ca un avantaj la locul de munca si nu numai:
1. Citeste cat mai multe carti
Citeste cu sete de lectura. Incearca biografiile oamenilor sclipitori, carti de fictiune sau ghiduri de leadership. Fii la curent cu publicatiile din domeniul tau. Urmareste dezbaterile TED si citeste bloguri inspirationale. Vezi aici si cateva recomandari de carti de dezvoltare personala.
2. Observa cum lucreaza altii
Fii cu ochii in patru si cu caietul pregatit. Cine sunt cei mai isteti si mai creativi colegi din biroul tau? Fii atent la modul in care lucreaza colegii si colaboratorii pentru a observa procesul din spatele ideilor bune – sau invita-ti coechipierul la o cafea si purtati o discutie despre modul in care el sau ea rezolva problemele.
Daca jobul tau iti da oportunitatea sa calatoresti la conferinte, profita de acest lucru. Cele care genereaza dezbateri sunt cele mai folositoare. Fii atent de asemenea la modul in care cei care conduc dezbaterile isi construiesc argumentele.
3. Fii tu cel care sparge gheata
Sa fii bun int-un singur domeniu este atat de demodat, face parte din trendul anilor ’90. Gandirea laterala si cunostintele multidisciplinare reprezinta acum normalitatea.
Ce inseamna acest lucru pentru tine? Mergi la un curs de dans, pictura, cursuri de dezvoltare personala, sau apuca-te de gradinarit. Ideile proaspete duc la creativitate si iti vor imbuntati parcursul in cariera.
4. Pune-ti cat mai multe intrebari
Invatand sa pui intrebari celorlalti si poate cel mai important, tie insuti, te va ajuta sa gasesti raspunsuri inovatoare dar si probleme interesant de rezolvat.
Fiind mereu cel care intreaba nu inseamna sa devii colegul agasant care provoaca pe toata lumea. In schimb, poti obtine acest tip de gandire critica, incercand urmatoarele exercitii:
– Dupa ce citesti un roman, imagineaza-ti 5 intrebari pe care i le-ai putea adresa personajului principal
– In timpul unei prezentari, noteaza-ti 3 intrebari pe care i le-ai adresa vorbitorului
– In timp ce citesti stirile, gandeste-te la o intrebare pe care ai putea sa o adresezi reporterului
5. Provoaca-te sa realizezi ceva creativ zi de zi
Considera acest antrenament ca fiind obligatoriu pentru a-ti mentine in forma skill-urile creative. Tine de domeniul in care activezi si de pasiunile pe care le ai. Gaseste zilnic ceva creativ de facut si noteaza pentru a vedea progresul pe il faci in timp.
Retine! Practica si motivatia sunt ingredientele cheie ale succesului!
Aboneaza-te la newsletter pentru gandire pozitiva zi de zi [mc4wp_form id=”3273″]
Creativitatea nu este o evadare din disciplină, este o evadare însoţită de disciplină. – Jerry Hirschberg