Pentru majoritatea parintilor educatia copiilor reprezinta o prioritate. Cautam cea mai buna gradinita si cea mai performanta scoala, le cumparam jocuri puzzle ca sa isi dezvolte abilitatile de a rezolva probleme, le cumparam cele mai frumoase masinute si papusi, ca sa se joace liber… Mergem cu ei la cursuri suplimentare de limbi straine si inot, la cluburi de teatru si dans, insa ne scapa doua elemente esential pentru a-i pregati asa cum este nevoie pentru viata reala. Educatie financiara si dezvoltarea inteligentei emotionale sunt mult mai importante decat mai tot ce am amintit inainte.
Am scris aici pe larg cand ar trebui sa inceapa educatia financiara pentru copii. Citind acest articol vreau sa va convingeti sa acordati mai multa atentie relatiei pe care o aveti cu banii si cum sa le transmiteti copiilor niste obiceiuri sanatoase legate de bani.
5 Lectii simple de educatie financiara pentru copii:
1.Banii se castiga! Indiferent ca esti angajat, freelancer sau antreprenor, explica copiilor tai ca banii sunt un rezultat, o rasplata pentru o munca pe care o faci bine. Banii „nu ti se cuvin” , ci ajung la tine pentru ca ii meriti, pentru ca oferi la schimb timp, cunostinte, munca, etc …. Deci banii nu vin de la bancomat (asa cum am auzit frecvent) si nici nu „pica din cer”. Banii sunt un rezultat, o rasplata pentru bunurile si serviciile pe care le oferi celor care iti ofera bani.
2.Cu bani cumparam, in primul rand, ce avem nevoie! Mai intai folosim banii pentru a ne acoperi nevoile de hrana, adapost, haine si economii. Abia apoi cumparam cateva lucruri pe care ni le dorim. Ajuta-ti copii sa faca diferenta dintre nevoie si dorinta. Au nevoie de mancare sanatoasa si isi doresc o prajitura. Au nevoie de haine si isi doresc o jucarie… Este foarte important sa le explicam de mici ca dorintele vor fi satisfacute „la final”, din surplusul de bani.
3. Intotdeauna pastrez 10% din castig, pentru mine! Cu alte cuvinte, nu cheltui mai mult de 90% din cat castig. Intotdeauna voi economisi 10% pentru a-mi crea o mica avere in timp. In felul acesta invata sa faca economii si sa se puna pe primul loc in viata lor financiara.
4. Munca inteligenta este rasplatita mai bine decat munca bruta. Asta ii va motiva sa invete, sa stie de ce depun acum un efort suplimentar decat alti copii. Explica-i ca un inginer sau un medic, un avocat sau un antreprenor castiga mult mai multi bani decat un zugrav, un chener sau sofer.
5. Ori de cate ori poti, ajuta-i pe cei cu mai putini bani decat tine. Sa-i invatam sa daruiasca inseamna si sa-i invatam sa aprecieze ceea ce au! Copilul are prea multe jucarii? invata-l sa doneze ceea ce nu mai foloseste. Are haine bune ca i-au ramas mici? Donati-le copiilor care nu au. In supermarket donati alimente, faceti voluntariat… Orice mic gest de daruire ii fereste pe copii de lacomie.
Educatia financiara este o alegere si probabil singura forma de educatie care iti asigura un viitor stabil si relaxat din punct de vedere financiar! Invata alaturi de copilul tau sa fii un om prosper!
Citeste si Cum sa-ti inveti copii despre bani in functie de varsta lor.
Daniela Irimia, master trainer & coach