Alegerea unei noi clinici stomatologice este o decizie importantă, care nu trebuie luată cu ușurință. Nu numai că este este necesar să ai încredere că medicul dentist îți va îngriji în mod corespunzător sănătatea, dar vei dori, de asemenea, să lucrezi cu o echipă de profesioniști, prietenoasă, care să-ți ofere ajutor.
În acest sens, iată o listă cu 13 criterii pe care le poți utiliza pentru a alege cea mai clinică stomatologică pentru tine și familia ta:
1. Alege o clinică din apropiere
Este mai rezonabil să vizitezi dentistul la fiecare șase luni dacă clinica este aproape de casă, locul de muncă sau școala ta. Dacă trebuie să parcurgi un drum lung, este mai probabil să amâni sau să anulezi întâlnirile.
2. Alege o clinică cu orele de birou convenabile
Din același motiv, caută o clinică stomatologică care să aibă programul pe care îl consideri convenabil. Cele mai multe clinici sunt strict deschise între orele 9 – 17 în timpul săptămânii de lucru, în timp ce altele oferă ore extinse de seară în anumite seri din săptămână sau în weekend. Dacă alegi unul care necesită modificarea drastică a programului, este mai puțin probabil să-l vizitezi cât de des ar trebui.
3. Alege un medic dentist care să se poată ocupa de nevoile tale speciale
Dacă tu sau un alt membru al familiei tale aveți cerințe speciale, cum ar fi un istoric dentar deosebit de complex, un plan de tratament de sănătate orală în curs de desfășurare pe care noul dentist va trebui să-l asume sau nevoi de accesibilitate cum ar fi accesul pentru scaune cu rotile, asigură-te din timp că medicul dentist pe care îl alegi îți poate satisface aceste nevoi.
După ce îți restrângi lista potențialilor stomatologi pe baza criteriilor de mai sus, este timpul să suni la clinica stomatologică pentru a obține informații mai detaliate de la fiecare.
4. Când are loc cea mai apropiată întâlnire?
Este important să afli cât timp va trebui să aștepți pentru a-ți vedea noul dentist. Deși este normal ca unele clinici stomatologice din București să fie rezervate pentru câteva luni, dacă trebuie să aștepți mai mult de șase luni pentru a te întâlni cu noul dentist, sănătatea ta orală poate suferi. Întreabă cum se ocupă clinica de nevoile dentare de urgență – au o procedură în vigoare pentru a oferi asistență sau te vor îndruma la camera de urgență?
5. La ce te poți aștepta de la vizita inițială?
Prima ta vizită la un nou dentist ar trebui să includă mai mult decât o discuție de bază. Noul dentist ar trebui să-și ia timp pentru a discuta istoricul tău dentar, pentru a efectua un examen oral amănunțit, inclusiv un examen parodontal, raze X, o examinare a cancerului oral și o inspecție a oricărei lucrări de restaurare instalate anterior.
6. Cum se informează dentistul și personalul cu privire la procedurile actuale?
Medicii stomatologi și igieniștii calificați ar trebui să mențină o educație continuă prin cursuri, seminarii și expoziții comerciale pentru a fi la curent cu cele mai noi instrumente, cele mai bune practici și proceduri în îngrijirea dentară modernă.
După ce ai efectuat câteva apeluri telefonice și ai primit răspunsuri la întrebările de mai sus, este timpul să faci alegerea și să-ți faci programarea. Când vine ziua programării, mergi pregătit să acorzi atenție următoarelor elemente:
7. Cum arată și cum te simți în clinică?
Un mediu curat și ordonat spune multe despre oamenii care lucrează acolo. Zona de așteptare și recepție este curată, bine iluminată și organizată? Ce zici de sălile și echipamentele de examinare? Te simți relaxat, sigur și confortabil?
Cum te tratează personalul biroului? Acordă atenție modului în care se descurcă informându-te cu privire la orice schimbări sau întârzieri în timpul programării, modul în care funcționează într-un mediu aglomerat și nivelul de îngrijire pe care îl oferă pacienților.
8. Cum ești tratat de medicul dentist și de igienist?
Este important pentru tine să te simți confortabil cu profesioniștii care își îngrijesc sănătatea bucală. Îți pun întrebări și îți ascultă cu atenție răspunsurile? Își iau timp să răspundă la toate întrebările tale și să vă atenueze preocupările?
9. Cât de amănunțită a fost prima examinare?
Vizita inițială la o nouă clinică stomatologică n-ar trebui să fie o întâlnire rapidă și standard. Ar trebui să cuprindă inclusiv o examinare amănunțită, astfel încât noul dentist să se poată familiariza cu istoricul sănătății bucale și situația actuală.
10. Cât de confortabil ești cu ideea de a te întoarce în șase luni sau mai puțin?
Scopul final al parcurgerii acestei liste de criterii este acela de a identifica un furnizor de medicină dentară calificat și profesionist pe care vei fi dispus să îl poți vizita cel puțin de două ori pe an, astfel încât sănătatea ta orală să fie monitorizată în mod corespunzător.