Cum a evoluat creierul uman si cum am supravietuit ca specie

Dezvoltare Personala

Ca sa ne intelegem mai bine este important sa stim cum am evoluat de-a lungul timpului, ca si specie. Mi se pare fascinant sa stim cum functioneaza creierul uman si ce avantaje, cat si „dezavantaje” avem in functie de evolutia noastra atat ca stil de viata, cat si din punct de vedere neurologic.

Specialistii au ajuns la concluzia ca al nostru creier pare a fi creat sa rezolve probleme referitoare la supravietuire, intr-un mediu extern instabil si sa o faca afandu-se in miscare aproape continuu.



Cu alte cuvinte, prioritatea numarul unu al creierului uman este sa ne tina in viata, sa supravietuim. De peste 100.000 de ani, de cand stramosii nostri au coborat din copaci si au inceput sa mearga biped, adica de la aparitia lui Homo Sapiens, creierul s-a dezvoltat constant, cu focus pe supravietuirea intr-un mediu plin de pradatori mult mai mari si puternici decat noi. Asadar, ca strategie de supravietuire, aveam doua modalitati de a combate duritatea mediului ostil: sa devenim mai puternici sau sa devenim mai destepti. Am ales varianta a doua 🙂

Am reusit sa supravietuim pentru ca am invatat din greseli, pentru ca ne-am adaptat la schimbari climatice si am invatat sa colaboram pentru a scapa de paradotori si a face rost de mancare.

Creierul actual este format din trei parti. Creierul reptilian, sau primul creier, este cel care ne ajuta sa respiram, care se ocupa de functiile primare ale corpului (respiratie, bataile inimii, somn) . Apoi am dezvoltat un creier „de mamifer” (creierul limbic) care se ocupa de supravietuire, asemenea fiecarui maminer (lupta, figa, hrana, reproducere). Iar cel care ne facut cu adevarat oameni, este cortexul prefrontal, cel care are functii de executie precum rezolvarea de probleme, mentinerea atentiei si inhibarea impulsurilor emotionale.

Asadar, noi functionam azi cu un creier vechi de peste 100.000 de ani. Problema este ca, pe langa avantajele pe care le avem ca urmare a experientei lui, avem si dezavantaje. Si anume faptul ca azi, problemele cu care ne confruntam nu mai sunt de viata si de moarte, insa corpul nostru reactioneaza la fel in fata stresului de la birou, ca si in fata unui tigru infometat. Ceea de produce schimbari hormonale foarte mari si pe perioade de timp indelungate, ceea ce duce la boli asociate stresului cronic.



Un alt dezavantaj este faptul ca avem un stil de viata sedentar, ne miscam foarte putin, in timp ce creierul si corpul nostru s-au dezvoltat si s-au adaptat in miscare. Homo Sapiens mergea in medie 20 de kilometri pe zi. Noi nu mai mergem nici doi kilometri! Aceasta schimbare aduce probleme de sanatate si de gandire. Lipsa activitatii fizice in mod constant ne va aduce mai devreme sau mai tarziu la kinetoterapie, care se stabileste de obicei in urma unui rmn pentru afectiuni ortopedice.

Asadar, ceea ce suntem azi este rezultatul a sute de mii de ani de evolutie si adaptare. Va recomandam sa aprofundati informatiile despre creier din cartea Regulile Creierului de John Medina! Cu cat stim mai bine cum functioneaza creierul nostru, cu atat mai usor ne va fi sa traim frumos si echilibrat.