Nu e om care să nu fi fost balonat din când în când. Digestia nu funcționează mereu ca un ceas elvețian. Însă, la unele persoane, acest „mecanism” este serios perturbat, iar balonarea, gazele și disconfortul abdominal fac parte din rutina zilnică. Nu este nici sănătos, nici plăcut, pentru că afectează mult calitatea vieții.
De ce ne balonăm: principalele cauze
Balonarea are cauze variate, de la ce și cum mâncăm până la sensibilitățile și intoleranțele pe care le avem, afecțiunile de care suferim.
– Alimentația
Sunt alimente cunoscute pentru faptul că balonează. Fasolea, mazărea, lintea, broccoli, varza conțin niște substanțe care pot fi dificil de descompus de enzimele din intestinul subțire. Astfel, ajung nedigerate complet în intestinul gros, unde fermentează și produc gaze, balonare, disconfort abdominal. E de precizat că nu au acest efect asupra tuturor oamenilor și că, de asemenea, contează metoda de gătire. Fructele proaspete, anumite alimente bogate în amidon și reîncălzite, prăjelile și mâncărurile grele pot favoriza și ele balonarea.
– Obiceiuri la masă
Programul neregulat de masă, mâncatul pe fugă, agitat, combinațiile nepotrivite în aceeași farfurie, mesele copioase, grele, sorbitul lichidelor, toate acestea te fac să înghiți aer și să te balonezi.
– Stilul de viață
Fumatul, mestecatul de gumă, consumul de băuturi prea reci, cu paiul reprezintă alte cauze ale balonării.
– Sensibilități, intoleranțe, afecțiuni conexe
Fiecare persoană are propriile sensibilități și intoleranțe alimentare. Un ingredient aparent inofensiv poate produce neplăceri digestive anumitor persoane. Trebuie identificate alimentele pe care nu le poți digera eficient și evitate. De asemenea, balonarea se poate trage de la sindromul de intestin iritabil, boala celiacă, bila leneșă, infecțiile gastro-intestinale, contaminarea cu paraziți intestinali, anumite medicamente pe care le iei, dar și de la stres, distonie neurovegetativă.
Cum se manifestă balonarea
Printr-o neplăcută senzație de plenitudine abdominală, de umflare și presiune în abdomen. Apar durerile, crampele, flatulența excesivă, lipsa poftei de mâncare, scăderea energiei și o stare generală de rău.
Cum îți afectează viața
Episoadele de balonare care apar ocazional și pe perioade scurte sunt normale și nu trebuie să te îngrijoreze. Însă dacă ai zilnic disconfort abdominal și te balonezi după masă e necesar să mergi la medic, să descoperi cauza și să iei măsuri! Lăsată netratată, această problemă de sănătate îți poate afecta mult calitatea vieții.
– Disconfort fizic
Simptomele date de balonare te chinuie, îți creează un disconfort fizic care îți afectează activitățile zilnice. Pe lângă durere, ai o permanentă stare de indispoziție și oboseală. Nu poți face sport, sau mișcarea pe care încerci totuși să o faci va fi limitată.
– Impact asupra alimentației
Trebuie să ai mereu grijă la ce mănânci, cum mănânci; să identifici alimentele care te balonează și să le eviți.
– Impact asupra psihicului
Balonarea persistentă poate afecta starea emoțională a unei persoane, contribuind la frustrare, anxietate sau chiar depresie.
– Afectează viața socială
Persoanele care suferă de balonare pot evita ieșirile cu prietenii sau evenimentele sociale (mers la teatru, la film). Tot ce își doresc e să ajungă acasă, să stea întinse în pat, să-și facă un masaj abdominal, să meargă la toaletă.
Remedii care ajută în caz de balonare
Pentru a scăpa de balonare, primul pas este să identifici cauza și să o elimini. Dacă suferi de vreo boală, trateaz-o, dacă ești sensibil la anumite alimente, evită-le, dacă iei vreun tratament medicamentos care are ca efecte adverse balonarea, vorbește cu medicul tău și găsiți o alternativă. În orice caz, ia măsuri!
Următorul pas este să apelezi la ajutoare din natură. Există plante medicinale cu efect carminativ, antispastic, care ajută digestia, susțin producerea normală de bilă, elimină greața și disconfortul, stimulează secreția gastrointestinală. Se pot consuma ca ceai sau în cadrul unor capsule naturale cu uleiuri esențiale.
Spre exemplu, o rețetă de ceai pentru balonare de la Fares conține mentă, ghimbir, anason, cardamom, chimion, coriandru, roiniță și salvie. Se pot bea 3-4 căni cu ceai pe zi, la o jumătate de oră după masă sau la nevoie. Capsulele antibalonare conțin uleiuri esențiale de scorțișoară, mentă, cardamom, coriandru, mentă, fenicul, coada șoricelului, roiniță. Efectul lor se instalează în maximum două ore de la administrare.
Mai poți folosi, la nevoie, cărbune medicinal, care absoarbe gazele și reduce balonarea. Fructe precum papaya, ananas și ghimbir conțin enzime digestive care reglează digestia. Introdu-le în alimentația ta sau folosește capsule cu extracte naturale din aceste fructe.
Nu reușești să descoperi cauza balonării și nu știi ce măsuri să mai iei? Vorbește cu un medic gastroenterolog, fă-ți analize, ecografii. Important este să nu stai așa. Chiar dacă balonarea nu este o afecțiune gravă, ea afectează calitatea vieții. Și nu merită!