Cu totii l-am simtit. Stresul poate avea uneori efecte positive, ne motiveaza sa fim mai buni, sa ne concentram la un examen sau la un interviu de angajare. Alteori insa stresul este negativ, ca de exemplu cand pierdem mult timp in trafic sau avem sarcini dificile la locul de munca. Daca te confrunti cu stres pe o perioada lunga de timp, el poate deveni cronic si atunci iti afecteaza sanatatea.
Stresul este o reactie naturala
Ai simtit cum iti transpira mainile la un interviu sau iti bate inima foarte tare la un film de groaza? Atunci intelegi ca stresul se resimte atat la nivel fizic cat si psihic.
Acestea sunt raspunsuri automate dezvolate de stramosii nostri pentru a se proteja in fata animalelor de prada. Confruntandu-se cu un pericol, corpul intra intr-o stare de agitatie, inunda organismul cu hormoni care cresc tensiunea arteriala si bataile inimii. Organismul creste nivelul de energie si practic, se pregateste sa „rezolve” problema care a aparut.
In ziua de azi nu te confrunti insa cu pericolul de a fi mancat. Dar zilnic trebuie sa faci fata la noi provocari. Termene limita de predare a proiectelor, fuga intre serviciu, gradinita copiilor, plata facturilor si rata la casa. Toate acestea fac ca organismul sa aiba acceasi reactie la stress ca si acum 3000 de ani. Reactia de tip “lupta sau fugi” te prinde insa in postura de prizonier a starii de lupta. Iar asta are efecte negative asupra sanatatii.
Tensiuni emotionale bruste – furia
Chiar si stresul minor ce apare pe termen scurt are un impact asupra sanatatii. Poti sa ai dureri de cap inaintea unei prezentari sau in situatii expreme, se poate instala anxietatea. De exemplu in cazul unei discutii aprinse cu partenerul de viata, a unui accident de masina sau a unui cutremur, reactia la stres poate fi mult mai grava si de lunga durata.
Multe studii au aratat ca aceste tensiuni emotionale bruste, in special furia, pot declansa un atac de cord, aritmie si chiar moartea. Desi acest lucru se intampla mai ales la persoanele care au deja boli de inima, unii oameni nu stiu ca au o problema pana cand stresul acut provoaca un atac de cord sau ceva mai rau.
Stresul cronic
Cand stresul iti afacteaza stilul normal de viata pentru o perioada lunga de timp, atunci lucrurile devin periculoase. Cu cat stresul dureaza mai mult cu atat mai mult iti va afecta mintea si corpul. Poti sa te simti obosit, sa nu te mai poti concentra sau sa fii iritat fara nici un motiv. Dar stresul cronic iti afecteaza in egala masura si trupul. Pot sa apara boli din cauza modificarilor din organism, fie din cauza supra-alimentarii, a fumatului si a vietii sedentare. Alte forme de stres cronic , cum ar fi depresia si niveluri scazute de suport social , sunt de asemenea, implicate in riscul cardiovascular crescut .
Daca esti bolnav , stresul poate face ca recuperarea sa fie mult mai grea. Vom reveni cu remedii impotriva stresului intr-un articol viitor.
Gandeste Pozitiv!