Copiii invata prin joc, in special pana la varsta de 7 ani. Este important atat pentru dezvoltarea lor emotionala cat si fizica sa aiba parte de joc liber, de spatii sigure in care sa se desfasoare si de jucarii adaptate varstei.
Fiecare varsta vine cu provocarile si etapele ei de dezvoltare iar parintii si bunicii ar trebui sa fie atenti la aceste lucruri pentru a-i putea sustine optim pe copii.
Specialistii in parenting spun sa sunt sase etape ale dezvoltarii copilului si noi va recomandam cum sa abordati aceste etape atunci cand cumparati jucarii si jocuri.
Nou-nascutul (0-1 luni) nu are nevoie de jucarii ci doar de prezenta constanta si iubitoare a mamei. Are nevoie de un mediu sigur de crestere, fara stimuli “artificali” in mediu, cum ar fi muzica pentru bebelusi sau jucarii vorbitoare.
Bebelusul (1-12 luni) abia se acomodeaza cu lumea din afara uterului matern. Jucariile inca nu sunt necesare pentru bebelusi, pentru ei orice element din mediul inconjucator fiind ceva nou si fascinant, care ii ii invata ceva despre lume. Daca vrei totusi sa alegi o jucarie pentru bebelusi fii toate atent la materialele din care sunt confectionate. Nu oferii niciodata jucarii care sunt semnalizate ca fiind pentru copii mai mari de 12 luni.
Copilul mic (1-3 ani) deja incepe sa se joace mai constient si ordonat. Putem introduce cuburile de constructie, papusi, jucariile din plus sau masinile din plastic fara piese detasabile. Bicicletele fara pedale sunt foarte bune pentru a pregati copiii sa mearga apoi pe bicicleta. Nu oferiti jocuri electronice, tablete, telefoane sau alte dispositive digitale.
Prescolarii (4-6 ani) isi cer singuri jucariile preferate. Pentru aceasta etapa de varsta oferta este foarte varianta atat pentru fete cat si pentru baieti. Pe langa jucariile cerute in mod special de copii, urmariti ca ceea ce le oferi sa fie adaptate varstei. Deja se pot juca cu plastilina si nisip kinetic, pot picta si desena astfel incat sa isi dezvoltate motricitatea fina si creativitatea. Incurajati copiii sa faca sport oferindu-le echipament sportiv, bicicleta, trotineta, role, etc. Limitati ma maxim 30 de minute expunea lor la jocuri video.
Scolarii (7-12 ani) incep deja sa se indeparteze de jucarii. Baietii de 7-9 ani pot cere jucarii transformars sau seturi de lego complexe precum Minecraft. Fetele tind spre seturi de art & craft cu care sa isi creeze propriile accesorii. Oricum ar fi la prescolarilor nu le mai poti face surprize cu orice jucarie. Intrebatii ce vor, vedeti ce hobby-uri au si sustinetii in acea directie. Totusi, la acest interval de varsta, cea mai buna investitie este in activitati extra-scolare precum robotica, arte martiale, inot sau fotbat. Indrumati scolarii sa isi descopere pasiuni si abilitati noi.
Adolescentii (13-18 ani) inlocuiesc jucariile cu gadgeturi sau haine si accesorii. De la aceasta varsta va incurajam sa ii indrumati si spre activitati din care pot castiga singuri o anumita suma de bani cu care sa isi cumpere ceea ce isi doresc. Activitatile devin mai atractive cand sunt recompensate.
A fi parinte este cea mai mare provocare si in acelasi timp cea mai mare bucurie. Copiii sunt oglinda parintilor si ei vor creste, vor invata si se vor dezvolta foarte apropriat de felul in care se dezvolta parintii. Citeste si articolele noastre de dezvoltare personala!
Asa ca fii tu ca un model pozitiv pentru copil si va ajunge si el un adult fericit.