Unele dintre cele mai apasatoare probleme ale tuturor oamenilor sunt legate de incalzirea si racirea locuintei. Daca in sezonul cald cei mai multi isi indreapta atentia spre aparatele de aer conditionat pentru a face fata temperaturilor extreme, in anotimpul rece capacitatea de incalzire a acestor sisteme nu ofera confortul dorit si este nevoie de o centrala. Astfel, pe langa necesitatea utilizarii si intretinerii mai multor echipamente, apar si costurile ridicate de achizitie, instalare sau mentenanta, dar si poluarea mediului inconjurator. Pentru a rezolva toate cerintele legate de incalzirea si racirea spatiului, producerea apei menajere si limitarea amprentei de carbon, producatorii vin in atentia consumatorilor cu solutii moderne, fiabile si durabile. Pompele de caldura castiga semnificativ teren in acest domeniu, fiind printre putinele tehnologii capabile sa satisfaca toate asteptarile referitoare la calitate si eficienta.
Ce sunt pompele de caldura?
Considerate o prima optiune atunci cand vine vorba de eficienta maxima si costuri reduse, pompele de caldura reprezinta cea mai inteligenta modalitate de producere a energiei termice. Indiferent de anotimp, pamantul are o temperatura constanta de 10-12 grade Celsius la aproape 100 de metri in subteran. Pompa de caldura este o instalatie ce extrage caldura din pamant si o transfera in interiorul locuintei. De altfel, in casa toate lucrurile acumuleaza energie termica, caldura sau racoare, pe care o elibereaza treptat in aer. Pe langa sol, pompele pot extrage iarna caldura si din aer sau apa din panza freatica. Potentialul acestor resurse este inepuizabil, asa ca in fiecare locuinta unde se vor folosi pompe de caldura de la Hidrogeofor nu va lipsi confortul, o temperatura ambientala constanta sau apa calda.
Cum functioneaza pompele de caldura?
Principiul de functionare al unui astfel de sistem este extrem de simplu. Instalatia este compusa din patru elemente, respectiv compresor, ventil de expansiune si doua schimbatoare de caldura – condensator si vaporizator. Pompa de caldura extrage caldura din pamant, aer sau apa si prin intermediul unui compresor montat in interior agentul frigorific se incalzeste la o temperatura mai mare. Ulterior, caldura este distribuita in intreaga casa pentru a se obtine o temperatura optima. Cele mai comune pompe de calura functioneaza prin exploatarea proprietatilor fizice ale unui fluid, de regula freon, care poarta denumirea de agent frigorific atunci cand trece prin procesele de evaporare si condensare.
In cazul solului, energia este preluata din pamant prin intermediul unor sonde geotermale de adancime si transmisa catre agetul termic din instalatie, apa. In interiorul acestor sonde circula un lichid compus din apa si agent antiinghet care trebuie sa faca fata unor temperaturi de pana la -15 grade Celsius si sa fie recirculat de foarte multe ori in cadrul acestui sistem inchis. Pompele de caldura produc de 4-5 mai multa energie decat consuma, raportul de energie preluata din sol comparativ cu curentul electric consumat de compresor pentru compresor si pompa fiind de 4:1. Totodata, dispozitivul poate functiona si cu energie electrica obtinuta de la panouri fotovoltaice sau energie eoliana.
In sezonul cald, ciclul se inverseaza si pompa de caldura raceste locuinta. Elementul cheie al pompei de caldura este compresorul montat in interior care absoarbe excesul de caldura prin intermediul aceleiasi instalatii.
Unde se pot monta pompele de calura?
O solutie excelenta pentru incalzire si racire, pompele de caldura pot fi instalate atat spatiile rezidentiale cat si in cele comerciale. Se pot instala in cladirile noi, dar in cele vechi ori aflate in renovare. Pompele de caldura ofera acelasi randament indiferent ca sunt folosite pentru apartamente, case, unitati sau institutii publice ori sedii de firme. Sunt prietenoase cu mediul inconjurator deoarece nu emit noxe, radiatii sau deseuri si elimina in totalitate consumul de gaz metan.
Pompele de caldura contribuie semnificativ la reducerea costurilor si protejarea naturii, nu necesita intretinere sau revizii frecvente si folosesc energie regenerabila. Sunt o investitie sigura si inteligenta pentru orice spatiu, fiind durabile si eficiente indiferent de anotimp.