A venit momentul sa iti schimbi masina cu una mai noua sau mai mare, sau chiar sa iti iei prima masina? Daca esti in aceasta situatie, dar nu stii ce sa alegi , atat ca marca sau ca vechime a masinii, afla ca nu esti singurul. Pe cat este de asteptata, pe atat este de grea decizia alegerii unei masini. Parca ti-ai lua Tesla ca este electrica si nu polueaza, dar nu ai unde sa o incarci, parca ti-ai lua una nemteasca de lux, care costa cat una noua frantuzeasca, dar ti-e teama de samsari. Pe langa asta trebuie sa tii cont si de familie, de marimea ei, de preferintele lor, dar si de impozitul auto pe care trebuie sa-l platesti.
Ai grija ca masina sa nu depaseasca de 6 ori venitul lunar, in felul acesta esti sigur ca nu faci o achizitie pe care nu ti-o permiti.
In articolul acesta ne vom opri la alegerea unei masini second hand, care reprezinta cel mai bine raportul pret/devalorizare/caliate, cu conditia sa analizezi bine inainte ca sa nu sa fi victima samsarilor de masini care aduc masini cu multi km sau accidente din afara, le repara/dau kilometrajul inapoi si le vand apoi ca bune.
Nu cadea in capcana „masina apartinut unei batranici din Germania care a mers cu ea doar la piata”, sau a „profesorului universitar cu garaj” si analizeaza cu atentie ce vrei sa cumperi. Sunt banii tai si meriti sa cumperi ceva de calitate la un pret corect.
Se stie ca cele mai multe masini sunt aduse din Germania ( conduc in top marcile BMW, Mercedes, Audi) apoi cele din Belgia sau Franta, insa nu intotdeauna masinile aduse sunt ok, de aceea este bine sa le analizati cu atentie.
Sfaturi utile despre cum sa cumperi o masina second hand
Verifica valoarea de piata a masinii. Vezi care este pretul mediu pentru masina pe care vrei sa o cumperi, sunt unele site-uri care te ajuta sa vezi cat face, apoi cauti masini apropiate de acest pret. Renunta la ideea de a lua o masina veche sau diesel, in cativa ani te poti trezi ca este interzisa circulatia lor.
Inspectie detaliata la service. Inspecteaza cu atentie masina, fiecare element al ei, apoi mergi la un service in care ai incredere sa ii faca o constatare. Multe din defectele grave (motor, sasiu, cutie viteze, transmisie..) nu sunt vizibile cu ochiul liber, iar cei care vand masini cu probleme investesc in exteriorul lor (polish, tapiterie curata, cromatica) astfel incat tu sa fi incantat de ea. Nu te lasa amagit si mergi sa ii faci o inspectie amanuntita. Este indicat sa faci o diagnoza auto, in felul acesta vei descoperi care este adevarata stare a masinii.
Fa un test drive. Iesi la un test drive atat in oras cat si afara, verifica sistemul de sunet, climatizarea, tinuta pe drum, fii atent la eventuale batai si troncanituri la motor sau transmisie, vezi si care este consumul real. Tot asa iti dai seama si cat de confortabila este, care este senzatia pe care ti-o da la volan, daca este comoda sau te doare spatele dupa 1-2 ore de mers.
Verifica istoricul masinii. Cere de la reprezentanta istoricul masinii, revizile daca sunt la zi si la ce km (asa verifici si kilometrajul daca este real) au fost facute, si mai ales reparatii, in felul acesta vezi daca a fost implicata intr-un accident mai serios.
Nu cumpara o masina veche si obosita, chiar daca este ieftina si vanzatorul iti prezinta doar avantajele ei.
Citeste si De ce este importanta reglarea periodica a rotilor?