Acum ceva vreme circula pe internet o poza de la un magazin care avea un afis in care isi ruga clientii sa se poarte frumos cu angajatii sai, deorece clienti mai gasesc dar angajatii buni sunt mai greu de gasit. Adevarul este ca pana anul acesta cam asta era situatia pe piata fortei de munca in Romania, numai cine nu vroia nu isi gasea de munca, multi angajati schimbau compania anual pentru cateva sute de lei in plus sau o denumire mai pompoasa a functiei. Tinerii proaspat iesiti de pe bancile scolii aveau pretentii financiare uneori absurde si nejustificate de ceea ce stiau sa faca.
Companiile se bateau pe angajati iar departamentele de resurse umane nu mai stiau cum sa aduca ultimele inovatii la birou (fructe gratuit, camere de relaxare si jocuri, masaj la birou, programe de wellbeing si cate si mai cate astfel de tratamente sofisticate).
Din nefericire pandemia de Covid 19 a schimbat brusc aceasta situatie idilica, multe firme s-au inchis, altele si-au redus activitatea, si multi angajati s-au vazut fara job sau cu beneficiile taiate ori cu perspective sumbre de viitor.
Ce faci daca esti in aceasta situatie, cum iti cauti de munca si cum te pregatesti sa-l impresionezi pe viitorul angajator? Daca inainte era suficient sa iti trimiti cv-ul frumos aranjat si sa te prezinti punctual la intalnire raspunzand corect la intrebarile din interviu, acum cand concurenta este mai mare ai nevoie de alta abordare daca iti doresti sa fii angajat.
Mai jos iti dam 3 sugestii de pregatire a interviului pentru job-ul mult visat (sau macar un loc de munca care sa iti plateasca facturile):
1.Prezentarea la interviu. Stim ca suna banal dar ai grija sa nu intarzii, fii imbracat corect si decent, cu un aspect ingrijit si placut. Prima impresie conteaza foarte mult, de aceea ai grija sa fie una care sa te ajute in obtinerea job-ului. Fii pozitiv, vesel, zambeste si creeaza o atmosfera placuta cu recrutorul. Saluta pe cei pe care ii intalnesti acolo (de la portar, femeie serviciu sau cei pe care ii intalnesti in lift…).
2.Fa-ti temele legat la companie si la job. Informeaza-te in detaliu despre companie si despre specificul job-ului, astfel vei arata ca iti doresti cu adevarat sa faci parte din echipa aceea. Arata ca stii unde ai venit, care sunt planurile companiei, poate cunosti intamplator si pe cineva care lucreaza acolo deci poti obtine si informatii din interior.
3.Pregateste-te mental. Poti anticipa cateva intrebari care iti vor fi puse, si al caror raspuns il poti pregati dinainte. E posibil insa ca daca aplici pentru o companie mai creativa intrebarile sa fie mai neconventionale. Daca tu te cunosti suficient de bine, ai bune abilitati de comunicare si relationare, iti va fi mai usor sa te faci placut de catre partenerii de discutie.
Orice s-ar intampla trebuie sa ai incredere in tine, in capacitatea ta de a a obtine job-ul si sa stii foarte clar ce valoare poti aduce in cadrul noii echipe.
Daca esti insa de cealalta parte a baricadei si lucrezi in departamentul de resurse umane, nu te lasa acaparat de birocratie, procesuri, de agendele prea pline sau de ce dispozitie de plata mai ai de facut. Atunci cand esti fata in fata cu un candidat nou, ofera-i toata atentia pentru a putea lua cea mai buna decizie pentru companie.
Citeste si 10 lucruri pe care sa nu le treci niciodata in CV