Am scris mult mult despre stima de sine in crearea relatiilor cu oamenii din jurul nostru, cat si despre cum ne influenteaza stima de sine relatia cu banii.
Stima de sine este parerea pe care o ai despre propria persoana, in ce masura te iubesti si te apreciezi, in ce masura iti accepti imperfectiunile. Nu s-ar vorbi atat de mult despre ea, daca stima de sine nu ti-ar influenta parerea despre toate aspectele vietii tale:
- Genul de prieteni pe care ii alegi
- Cum te intelegi cu altii
- Genul de persoana cu care te casatoresti
- Succesul tau in cariera
- Stabilitatea si integritatea ta
- Daca vrei sa fii lider sau subordonat
- Eficienta ta ca parinte….
Dupa cum vezi, orice tip de relatie este puternic influentata de parerea pe care o ai, in primul rand, despre tine insuti.
Oamenii cu stima de sine scazuta cred despre ei ca nu sunt suficient de buni, ca nu merita sa fie iubiti si apreciati, ca nu merita bunastare sau fericire, fara sa “lupte” pentru ea. Iar asta ii face sa ia viata si relatiile, ca pe o lupta.
Ei se raporteaza contra celorlalti, ca si cum totul ar fi alb sau negru. Esti cu mine sau impotriva mea. Gandesti ca mine, deci corect, sau esti diferit, asa ca nu te accept.
Imaginea pe care o avem despre noi, o vom vedea de cele mai multe ori proiectata in relatiile cu ceilalti. Vom observa in ceilalti toate lucrurile care nu ne plac la noi! Vom reprosa exact comportamentele pe care ni le-am reprosa noua. Vom atrage acei oameni care ne vor permite sa ramanem in zona de confort, care nu ne provoaca sa iesim din carapacea noastra.
Stima de sine scazuta se observa in tiparele de comunicare pe care le avem, tipare ce au rolul de a proteja sinele autentic. Folosim masti pentru ca altii sa nu vada sentimentele noastre de inadecvare, sa nu vada cat de anxiosi si speriati suntem, sa nu vada ceea ce noi vedem in noi!
Nu de putine ori comportamentul agresiv ascunde stima de sine scazuta. Atac inainte de a fi atacat, iau o pozitie de forta pentru a castiga putina incredere, facand ca interlocutorul sa para “mai mic” decat mine.
Pe de alta parte, atitudinea de victima, oamenii care nu isi asuma responsabilitatea pentru viata lor, cei care cauta scuze tot timpul si ii acuza pe altii pentru ceea experimenteaza, au tot stima de sine scazuta.
Cu aceste doua tipuri de comportament, este greu sa ai relatii armonioase, relatii din care toata lumea sa aiba de castigat. Relatiile pozitive si constructive sunt acelea in care ne permitem sa fim noi, sunt relatiile in care partenerii se accepta si se respecta unii pe ceilalti, fara sa ceara perfectiunea.
Relatiile armonioase se creeaza intre oamenii care au o viata interioara si exterioara echilibrata, altfel, exista riscul ca fricile si anxietatie cuiva sa transforme toata interactiune intr-o relatie toxica!
Asadar, daca vrei sa ai relatii autentice, relatii pozitive, lucreaza in primul rand la nivelul stimei de sine! Pentru asta iti recomand cursul online – Stima de sine poate fi dezvoltata!
Cu drag,
Daniela Irimia, trainer pentru dezvoltare personala
PS: Aboneaza-te la newsletter si primesti GRATUIT, Ghidul de Comunicare Asertiva.
[mc4wp_form id=”3273″]